Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Rasmussen átvette a NATO-főtitkár hivatalát

Cikk:

Szombaton az 56 éves dán Anders Fogh Rasmussen átvette a NATO főtitkári tisztjét elődjétől, Jaap de Hoop Scheffertől.

Új főtitkára van az észak-atlanti szervezetnek: az 56 éves Anders Fogh Rasmussen szombaton átvette a NATO-főtitkár hivatalát elődjétől, Jaap de Hoop Scheffertől. A dán főtitkár első munkanapja hétfőn lesz, kedden pedig először fog elnökölni az Észak-atlanti Tanács ülésén. Akárcsak holland elődje, Rasmussen számára is Afganisztán marad a legfontosabb kihívás. A NATO 64 ezer katonát állomásoztat a közép-ázsiai országban, megpróbálva megfékezni a tálib lázadók egyre agresszívabb fellépését.

Szombaton megjelent sajtóinterjújában az új főtitkár síkraszállt a tálibok egy részével való tárgyalások megkezdéséért. A koppenhágai Politiken című lapnak nyilatkozva kifejtette: A tálibok soraiban akadnak olyan csoportok, amelyekkel tárgyalni lehetne az afganisztáni megbékélés előmozdítása érdekében. Ugyanakkor az is világos - tette hozzá -, hogy a tálibok között van egy "kemény mag", amely kizárólag a katonai erőt tiszteli, ezért vele szóba sem jönnek a tárgyalások.

Rasmussen a fenti nyilatkozatával csatlakozott a brit külügyminiszter nézetéhez. David Miliband a múlt hónapban közvetlen kapcsolatfelvételt sürgetett a tálibok bizonyos csoportjaival. A korábbi londoni állásponthoz képest jelentős fordulatot a miniszter azzal indokolta, hogy a NATO nyári offenzívája súlyos veszteségeket eredményezett az Afganisztánban szolgáló brit kötelék soraiban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...