Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NATO-gyakorlat kezdődött Magyarországon is

Cikk:

Megkezdődött a NATO válságkezelési gyakorlata a szervezet mind a 28 tagállamában; Magyarországon szerdától nyolc minisztérium vesz részt társszervezeteivel, 86 emberrel a feltételezett veszélyhelyzet kezelésében.

A "CMX11" (Crisis Management Exercise) elnevezésű, több mint egyhetes gyakorlatot Budapesten Fodor János, a honvédelmi tárca államtitkára, Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági, informatikai helyettes államtitkára nyitotta meg.

A "CMX 11" a NATO egyik legjelentősebb gyakorlata, amelyet az idén már márciusban megtartottak volna, ha a katonai szövetségnek nem kellett volna támogatnia a líbiai válságkezelést – közölte Fodor János. A gyakorlatot a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen személyesen irányítja, s abban összesen 2500 ember vesz részt. A gyakorlaton feltételezett szituációban egy NATO-tagállamot szövetségen kívüli ország részéről ér támadás, a tagországok pedig a közös védelmi feladatokat gyakorolják. A feltételezett válsághelyzet a NATO kollektív feladataira összpontosít a Washingtoni Szerződés 4. és 5. cikkelye szerinti helyzetben, beleértve a tárgyalásos válságrendezést, valamint a katonai megoldás lehetőségét is. Katonai csapatmozgások nem történnek.

A gyakorlat keretében nyolc minisztérium és társszervezetei részéről összesen 86 ember vesz részt a NATO szervezeteiben folyó konzultációban és döntéshozatalban, gyakorolja a magyar polgári és katonai válságkezelési mechanizmusokat, a konfliktushoz kapcsolódó, az országot közvetlenül érintő feltételezett fenyegetettségek elhárításán keresztül - közölte a honvédelmi államtitkár. A gyakorlat során bemutatkozik a tavaly felállított terrorelhárítási központ is. A kormányzat a központ felállítása óta 13 milliárd forintot fordított a terrorelhárítással összefüggő célra, az összeg nagy részét az ingatlan biztosítására és speciális eszközök beszerzésére költötték - mondta el Bába Iván.

Ugrás vissza Ugrás vissza...