Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarországra látogat jövőre a NATO főtitkára

Cikk:

A honvédelmi miniszter jövő nyárra magyarországi látogatásra hívta meg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt, aki a meghívást elfogadta. A látogatást a pápai nehézszállító légi ezred negyedik születésnapjára időzítik, a magyar fél azt szeretné, ha Rasmussen ebből az alkalomból látogatást tenne Pápán – számolt be Hende Csaba, miután kedden Brüsszelben a NATO védelmi miniszterek konferenciáján kétoldalú találkozót tartott a főtitkárral.

A magyar honvédelmi miniszter a brüsszeli NATO-tanácskozáshoz kapcsolódóan részt vett a Visegrádi Négyek védelmi miniszteri találkozóján is. Ezen a soros lengyel elnökség prioritásairól esett szó, és meghatározták a következő fél év menetrendjét. A fő témák közül súlyában kiemelkedik az a 2016-ra megalakuló EU-harccsoport, amelyet a visegrádi négyek fognak létrehozni.

Hende Csaba emellett kétoldalú megbeszélést folytatott Corneliu Dobritoiu román nemzetvédelmi miniszterrel. Áttekintették az együttműködés kérdéseit, köztük a Tisza elnevezésű magyar-román műszaki zászlóalj tevékenységét, amely katasztrófavédelmi - elődlegesen árvízvédelmi - feladatok ellátására vethető be. Szót ejtettek arról, hogy a gazdasági helyzet a román védelmi költségvetés jelentős csökkentését tette szükségessé, amiből átfogó védelmi felülvizsgálat következik.

A NATO-országok védelmi minisztereinek tanácskozásán nemcsak az amerikai, hanem a német miniszter is jelezte az egyes tagállamok védelmi költségvetései közötti aránytalanságokat. NATO-források a megbeszélés előtt arról adtak tájékoztatást, hogy egyre nő az amerikaiak részaránya, és immár több mint háromszor annyival járulnak hozzá a közös védelemhez, mint az európaiak együttvéve. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a tanácskozáson úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni sokáig egyedül viselni ezeket a terheket, mivel ott is jelentős megszorítások vannak védelmi területen.

Bár csak három olyan NATO-tagország van, amely GDP-arányosan Magyarországnál kevesebbet költ honvédelemre, a teljesítmény tekintetében Magyarország - méretarányosan - mégis az első harmadba tartozik – fogalmazott Hende Csaba. A védelmi terheknek a tagállamok közötti ésszerű megosztása tekintetében Magyarország főleg a katonai egészségügyi képességeivel, illetve a rögtönzött robbanóeszközök elleni küzdelemben tud felmutatni kiemelkedő tapasztalatot és kiképzési együttműködési lehetőséget - közölte a miniszter. Megemlítette még a különleges műveleti erők terén meglévő magyar képességeket is.

A NATO-tanácskozáson Hende Csaba szorgalmazta az atlanti szövetség és az Európai Unió közötti együttműködés javítását, a párhuzamosságok elkerülését. Az ülésen egyébként jelen volt és felszólalt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...