Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A rakétapajzsról, az "okos védelemről" és az afganisztáni ütemterv betartásáról döntöttek

Cikk:

A NATO-tagállamok vezetői vasárnap chicagói csúcstalálkozójukon az európai rakétapajzsról, az "okos védelem" bevezetéséről és az afganisztáni csapatkivonás ütemtervének fenntartásáról döntöttek. Orbán Viktor hangsúlyozta a szövetség bővítésének és integrációja erősítésének fontosságát.

A rakétapajzs működik és alapszinten képes rá, hogy megsemmisítse a bejövő rakétákat. A NATO ramsteini parancsnoksága alá helyeztek egy csúcstechnológiás radarrendszert, elfogó rakétákkal felszerelt fregattok és elfogó vadászgépek irányítása. A rendszer teljes hadrendbe állítása 2020 körül várható.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentette: továbbra is érvényben van a NATO Oroszországnak szóló meghívása, hogy működjön együtt a rakétavédelem kiépítésében. A szövetség növeli a hadgyakorlatok és kiképzések számát, kiszélesíti az oktatást és e projektekbe bevonja a partnerországokat is. Ez erősíti a Líbiában, Afganisztánban és Koszovóban kialakított együttműködést. A NATO-nak nem áll szándékában, hogy beavatkozzon Szíriában.

A tagállamok úgy döntöttek, hogy az "okos védelmet" teszik meg új gondolkodásmódjuk alapjává, ennek keretében mintegy 20 projektet hagytak jóvá. "Ez azt jelenti, hogy közös alapba gyűjtjük és megosztjuk kapacitásainkat, prioritásokat tűzünk ki és jobban koordináljuk erőfeszítéseinket"írta Facebook oldalán a főtitkár.

"A NATO legfőbb jellemzője továbbra is a kollektív védelem kell, hogy legyen, amelynek egyik fontos eszköze a rakétavédelmi rendszer" - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, egyúttal sürgette Macedónia és Montenegró mielőbbi csatlakozását, rámutatva, hogy a szövetség eddigi bővítései sikertörténetnek bizonyultak, ezért az integrációt folytatni kell. Kitért arra is, hogy a NATO-n belül fontos szerepe kell, hogy legyen a regionális együttműködéseknek, így a visegrádi négyek (V4) országai között. Külön felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy találkozót tartanak a NATO akcióihoz legnagyobb mértékben hozzájáruló tagországok.

MTI

"Mint ahogy eddig is áldozatokat hoztunk közös biztonságunkért, egységesek vagyunk eltökéltségünkben, hogy véghezvisszük ezt a küldetést" - jelentette ki Barack Obama a megnyitón. Figyelmeztetett, hogy nehéz napok várnak még a szövetségre, de megerősítette: a francia erők idei kivonása nem változtat a szövetség ütemtervén, miszerint harcoló alakulatait 2014 végéig vonja majd ki Afganisztánból. Guido Westerwelle német külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a "kivonulási verseny" csak a terrorfenyegetést erősítené. Angela Merkel is kijelentette, hogy Németország nagyon határozottan kiáll az "együtt be, együtt ki" elv mellett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...