Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Május 31-ig kell bevallani a társasági adót

Létrehozva: 2012. május 29.
Módosítás: 2012. május 29.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A gazdasági társaságoknak május 31-ig kell bevallani a társasági adót, erre az időpontra közel 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várják a bevallást. Egy héttel a határidő előtt az adózók közel negyede már teljesítette kötelezettségét - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1129-es nyomtatványt kell benyújtaniuk, az egyszeres könyvvitelt vezető adózók korábbi, 28-as számú bevallása ugyanis megszűnt és tartalmilag beépült a 1129-es bevallásba. A különböző adózói köröknek a nyomtatvány kitöltéséhez, a borítólapon kell jelölni az adózó könyvvezetési módját, ezután kizárólag azok a lapok nyithatók meg, melyek a jelölt adózói kör kötelezettség megállapításához tartozó adatokat tartalmazzák – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A kettős könyvvitelt vezető adózók a társasági adókötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, illetve a hitelintézeti különadó kötelezettségről is a 1129. számú bevallásban adnak számot. Akik 2012-ben először az eva-törvény szerint adóznak, a társasági adó hatálya alól  2012. január 1-jével kikerült társasági adókötelezettségét általánosságban május 31-éig a 1171EVA jelű bevalláson kell  teljesíteniük.

A NAV külön felhívta a figyelmet arra a jellemző hibára, hogy sokan ezer forint helyett forintban töltenek ki egyes adathelyeket. A hatóság fokozott figyelmet kér azoktól a könyvelő irodáktól, ahol több bevallást is készítenek, mert gyakran előfordul, hogy az alapadatokat (például az adószámot) elírják. Az ilyen jellegű hibákat az internetes kitöltő program nem tudja kiszűrni, ezért a kitöltésnél fontos a fokozott figyelem.

Fontos, hogy május 31-ig a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak beszámolójuk letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, a dokumentumokat a kormányzati portál útján kell eljuttatni a céginformációs szolgálatnak. Azok az adózók, amelyek e kötelezettségnek a határidőig nem tesznek eleget, akkor felszólítás mellett akár 500 ezer forintos mulasztási bírságot is kaphatnak. Ha a felszólítás ellenére az adózó 30 napon belül nem pótolja mulasztását, akkor a bírság már 1 millió forint is lehet. Ha az újabb, 60 napos határidőre sem nyújtják be a kötelező dokumentumokat, a NAV értesíti a cégbíróságot, hogy törölje a cég adószámát és a céget nyilvánítsa megszűntnek.

A május 31-i határidőhöz kötött bevallások listája és a szükséges nyomtatványok a NAV honlapján elérhetők.

Ugrás vissza Ugrás vissza...