Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:SZJA-bevallás egyszerűen, csökkentett adattartalommal

Létrehozva: 2015. március 10.
Módosítás: 2015. március 10.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az a magánszemély, aki nem kérte a 1453NY jelű nyilatkozattal bevallásának adóhatóság által történő elkészítését, valamint nem élhet a 1453ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatvány benyújtásával, továbbá munkáltatója sem működik közre személyi jövedelemadó bevallásának elkészítésében - a 2014. adóévben szerzett jövedelmeit figyelembe véve - dönthet az úgynevezett csökkentett adattartalmú bevallás használata mellett.

Amennyiben a postán érkezett bevallási egységcsomag nem tartalmazta a csökkentett adattartalmú bevallást, a szükséges nyomtatvány bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), ahol további információkról tájékozódhat az SZJA menüpont megnyitásával.

A 1453 számú bevallás kitöltő-ellenőrző programjának használatakor az előlapon lehetőség van a csökkentett adattartalmú bevallás kiválasztására, amely az előző évhez képest kis mértékben változott. A családi kedvezmény levezetésére szolgáló sorok mellett, a rendelkező nyilatkozatok sorrendjét javasolt figyelemmel kísérni. Emellett a családi kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó eltartotti lap kitöltésekor ugyancsak érdemes körültekintően eljárni, hiszen az idei év újdonsága, hogy hónapokra bontva kell szerepeltetni az eltartotti kódokat, továbbá idén első alkalommal fel kell tüntetni, hogy a megosztás vagy a közös érvényesítés hány jogosultsági hónapra vonatkozik.

Ezt a rövidebb formát továbbra sem használhatja az a magánszemély, aki például az alábbi jövedelmek valamelyikével rendelkezik, vagy kedvezmények egyikét kívánja érvényesíteni bevallásában:

  • 2014-ben külföldről származó jövedelmet szerzett,
  • kamatból származó jövedelmet szerzett,
  • az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezményt kíván érvényesíteni,
  • ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelménél adókiegyenlítést érvényesít,
  • a 2014. évben megszűnt magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszony esetén az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba átutalt összeg alapján kíván rendelkezni,
  • nyugdíjbiztosítási nyilatkozatában külföldi biztosítót jelöl meg.

Akinek 2014-ben egyéb - az előzőekben fel nem sorolt - adóköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, továbbra is a teljes adattartalmú 1453 számú bevallást kell kitöltenie és 2015. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...