Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódnak a tárgyalások a Nefmi és a HÖOK között

Cikk:

Folytatódnak az egyeztetések az új felsőoktatási törvény két legvitatottabb pontjáról, a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden.

A keddi találkozón a HÖOK kifogásolta, hogy nem biztosítanak biztos állást a szerződéskötéssel a hallgatóknak. A kedden nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény tervezete megengedő ezzel kapcsolatban, tehát az állam köthetne a jövőben ilyen szerződéseket a hallgatókkal - reagált a felvetésre Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkárság napokon belül kidolgoz két-három hallgatói szerződésmintát, ami közös tárgyalási alap lehet, a HÖOK képviselői ugyanis azt mondták, hogy ez a passzus mindaddig vitatott pont marad, amíg a hallgatói szerződés tartalmát nem ismerik. Azt kérte, a hallgatók is tegyenek javaslatot.

A szerződés az állami támogatással tanuló hallgatóknak egyfajta figyelmeztetés lenne arra, hogy a támogatásért cserébe munkát várnak el tőlük a végzés után. Ha azonban nem akarnak részt venni a magyar társadalom életében, ennek bizonyos hátrányos következményei lesznek – mondta Réthelyi Miklós.

Az oktatási államtitkár az elmúlt egy évben 12 alkalommal találkozott a hallgatói érdekképviseletekkel, az egyeztetések során a HÖOK mintegy húsz javaslatát építették be a törvénytervezetbe. Hoffmann kiemelte: a jogszabály szövege a parlamenti végszavazásig változhat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...