Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két államtitkárság is átkerül a NEFMI-hez

Cikk:

A társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától - mondta Balog Zoltán az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem szavazat mellett támogatták kinevezését az erőforrás-minisztérium élére.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része, miután a posztra felkért Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke jelenlegi vezetői feladata miatt nem vállalta el a megbízatást.

A miniszterjelölt a tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások megerősítését és megújítását nevezte. Ennek a tevékenységnek ad helyet az iskola, az egészségügy, a szociális ellátórendszer, a sport, a lelki közösségek, a kultúra és a civil önszerveződések - fűzte hozzá. Méltatta elődje, a posztról lemondott Réthelyi Miklós tevékenységét, aki ennek a nagy egységnek az összehangolásában komoly eredményeket ért el.

Balog Zoltán szerint a szociális és az ifjúságot érintő területeken az emberi erőforrások megerősítését elsősorban a családon keresztül lehet megvalósítani. A szociálpolitika tekintetében fontosnak nevezte, hogy ne csak a társadalomból kiszorultakat támogassák, hanem azokat is, akik a "társadalom közepén erősítik a nemzet összetartozását". Fontosnak nevezte a gyermekvédelem integrálását az általános szociálpolitikába. A nyugdíjpolitikával kapcsolatban kifejtette: fontos változás volt, hogy világossá tették a különbséget a nyugdíjszerű és a más típusú ellátások között.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, az erről szóló törvénymódosítást múlt pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A változtatás - a parlament jóváhagyása után - május 14-én lép hatályba.

Nőtt a külhoni magyar oktatásra szánt keret

A jelöltet hétfőn meghallgatta az országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága is, ahol - az LMP tartózkodó és a Jobbik nem szavazata mellett – szintén megkapta a támogatást miniszteri kinevezéséhez. A külhoni magyarsággal kapcsolatban a miniszterjelölt fő célja, hogy a kisebbségben élő magyar értelmiséget ne csak létszámában, hanem minőségében is megtartsák és növeljék. A külhoni magyar oktatásra 2012-ben csaknem 1 milliárd forintot fordít a minisztérium, egyben érvényesíteni szeretnék az egyenlő finanszírozás elvét, vagyis hogy az szomszédos államok kormányai a finanszírozáshoz tegyék hozzá azokat az összegeket, amelyek egyébként normatív alapon járnak az intézményeknek, függetlenül attól, hogy államilag elismert, vagy magánegyetemről van szó.

Ugrás vissza Ugrás vissza...