Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az egyidejű család- és munkavállalásért kampányol a NEFMI

Létrehozva: 2011. május 4.
Módosítás: 2011. május 4.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A családi életet támogató munkahelyek fontosságára figyelmeztető, valamint a nők és a férfiak társadalmi esélyegyenlőségét célzó tudatformáló kampányt indít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

A kiegyensúlyozott családi élet a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének megteremtésével hozható létre, a harmonikus magánélet kialakítása pedig a munkavállalók érdekét is szolgálja, hiszen az ilyen életmódot folytató munkavállalók hivatásukban is nagyobb teljesítményre képesek – hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő és Soltész Miklós, a területért felelős államtitkár. Az "Egyensúly a családban + egyensúly a munkában = egyensúly a világban" szlogennel induló kampány ezért azt kívánja tudatosítani, hogy az egész Európát érintő demográfiai válság megoldására a családok megbecsülése, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége lehet az egyik legfontosabb válasz - fűzte hozzá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. A két hónapos kampány az EU támogatásával indul el.

Soltész Miklós arra bíztatta a munkaadókat, hogy ne féljenek gyermekes nőket foglalkoztatni, hiszen ők az otthon szerzett tapasztalataik segítségével a munka világában is könnyebben megállják a helyüket. Az államtitkár ezzel párhuzamosan a férfiaktól azt kérte, a kiegyensúlyozott családi légkör kialakítása érdekében ne elégedjenek meg a családon belüli kereső szerepével, és a jelenleginél nagyobb arányban kapcsolódjanak be a háztartási munkába. Az abortuszról úgy fogalmazott, a magyar társadalom jelenleg még nem kész az abortusz betiltására, de remélik, a kérdésről vallott társadalmi szemlélet alakításával akár felére csökkenthetik a terhesség-megszakítások számát.

Nagy Anna felidézte, hogy a kormány a kismamák könnyebb elhelyezkedése érdekében vezette be számukra az egyszerűsített járulékfizetési lehetőséget. Szintén az anyák elismerését szolgálta a gyes időtartalmának három évre emelése, valamint a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége, illetve az állam új alaptörvény által is elismert azon vállalása, amely szerint a gyermeknevelés költségeit nem szabad megadóztatni. Soltész Miklós ezt azzal egészítette ki, hogy a kormány korábban egységesítette és ezzel megkönnyítette az örökbefogadást, amelyet ezentúl az örökbefogadói gyes kiutalásával is támogat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...