Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Civileknek hirdetett családsegítő pályázatot a NEFMI

Cikk:

A családokat segítő helyi közösségi kezdeményezések és programok erősítésére írtak ki uniós támogatású pályázatot 1,85 milliárd forintos keretösszeggel a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára.

Az augusztus elsején kiírt pályázat hozzájárulhat a nemcsak Magyarországot, hanem Európa sok más államát is sújtó demográfiai folyamat megállításához, s ahhoz, hogy a fiatalok merjenek gyermekeket vállalni. Az egyházi és a civil szervezetek figyelmét is szeretnék még inkább e területre orientálni – mondta Soltész Miklós.

A drámaian alacsony születési mutatók, illetve a családalapítás, a gyermekvállalás visszaszorulása a társadalmi értékrendben szükségessé teszi, hogy a köztudatban pozitív irányú változás, fordulat következzen be. Ehhez mindenekelőtt erősíteni kell a helyi közösségek tagjainak összefogását, elő kell mozdítani a közös célok érdekében való cselekvést. A kiírás szerint a pályázat célja a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása, a családi élettel kapcsolatos negatív jelenségekkel szembeni prevenció, a fiatal gyermekes családok támogatása, kisközösségi kezdeményezések, például úgynevezett családi erőforrásközpontok létrehozása. A helyi civil szervezeteknek ebben jelentős szerepük lehet, mindenekelőtt azáltal, hogy pozitív, követendő mintákat mutatnak be, s például tanácsadással, a gyermekfelügyelet megszervezésével segítik a helyi családok életét, vonzóbbá téve ezáltal a fiatalok számára is a családalapítás, a gyermekvállalás melletti döntést.

Minden olyan civil szervezet részesülhet támogatásban, amelynek tevékenysége a helyi családok összefogására, közös programok, rendezvények szervezésére, a gyermekvállalás népszerűsítésére irányul, és amely e tevékenységen belül például tanácsadást, lelki gondozást, a gyermekfelügyelet megszervezéséhez való segítségnyújtást is vállal. A pályázók 10-50 millió forint támogatást kaphatnak; a beadványokat szeptember 15-ig várják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...