Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mégis őrizetben tartanak három magyart Németországban

Létrehozva: 2005. június 9.
Módosítás: 2005. június 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egy áprilisi munkaügyi razzia keretében három magyart is őrizetbe vettek a német hatóságok. Somogyi Ferenc külügyminiszter az üggyel kapcsolatban szerdán jegyzéket adott át a magyarországi német nagykövetnek.
Somogyi Ferenc szerdán a Külügyminisztériumba kérette Németország nagykövetét, Ursula Seiler-Albring asszonyt, és jegyzéket adott át neki a magyar munkavállalókkal és cégekkel szembeni németországi eljárások ügyében - közölte csütörtökön a külügyi szóvivő. "A jegyzék felidézi az elmúlt hetekben történteket, és felsorolja azokat a kérdéseket, amelyek ügyében a magyar kormány határozott, gyors lépéseket vár el a német hatóságoktól" - áll a közleményben.
Polgár Viktor szóvivő közlése szerint a magyar külügyminiszter és a német nagykövet "egyetértett abban, hogy a "SoKo Bunda"-ügy a két ország közötti bizalmi viszony alapján, a jó kétoldalú kapcsolatok szellemében rendezhető". "Mindkét fél érdeke, hogy az utóbbi hetek esetenként erős reakciókat kiváltó ügyét mielőbb megnyugtatóan zárják le" - folytatódik a közlemény.
Áprilisban razziáztak a német ellenőrök
Gerd Andres , a német gazdasági és közlekedési minisztérium államtitkára - korábbi közlését cáfolva - kedden Berlinben elismerte, hogy a Bunda fedőnevű áprilisi akció következményeként három magyar van őrizetben. A német pénzügyminisztériumnak az áprilisi razziára vonatkozó közleménye szerint "súlyos csapást" mértek a szervezett bűnözésre. Németországban, Ausztriában és Magyarországon 134 "objektumot" kutattak át, az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezetet alkotva iparszerűen legkevesebb 1500 munkást juttattak be Németországba, hogy ott úgymond olcsó munkaerőként dolgozzanak.
A hivatalos keret még nincs betöltve
Magyar-német államközi keretben havonta 3800 magyar munkás foglalkoztatható az építőiparban, de a kontingens nincs kitöltve. Somogyi Ferenc külügyminiszter a szerdai találkozón a nagykövetet emlékeztette arra, hogy az elmúlt hetekben több magyar kormányzati vezető - köztük Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Csizmár Gábo r munkaügyi miniszter, valamint a GKM és a Külügyminisztérium államtitkára - lépett kapcsolatba német partnerével, és kérte közbenjárásukat.
Vegyesbizottság alakul
A külügyi államtitkárok június 2-i berlini konzultációján megállapodás született magas szintű vegyesbizottság felállításáról. "A felek egyetértettek abban, hogy ez az intézményi keret megfelelő és célravezető lehet, ezért a bizottság mihamarabb kezdje meg érdemi működését" - áll a Külügyminisztérium közleményében.
A külügyminiszter és a nagykövet ebből kiindulva összegezte és egyeztette a továbblépés módozatait. Ursula Seiler-Albring jelezte, hogy a bizottság első ülésén a német küldöttséget várhatóan a gazdasági és munkaügyi miniszter vezeti majd, aki a közeljövőben magyarországi látogatást is tervez. A felek leszögezték, hogy a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartó vállalatok esetében garantálni kell azt, hogy tevékenységüket zavartalanul folytathassák - zárul a közlemény.
Ugrás vissza Ugrás vissza...