Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-szlovák nemzeti parkot terveznek

Létrehozva: 2003. március 5.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A környezetvédelmi tárca megkezdte a tárgyalásokat Szlovákiával, hogy határon átnyúló, szigetközi-csallóközi nemzeti parkot hozzanak létre.

Mosonmagyaróvár önkormányzata támogatja a kormánynak a magyar-szlovák határon átnyúló szigetközi-csallóközi nemzeti park létesítésére irányuló törekvését. A város vállalta, hogy a leendő nemzeti park működéséhez a szükséges létesítményeket biztosítja.

Mosonmagyaróvár lehet a központ

Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: a kormány felhatalmazása alapján a környezetvédelmi tárca megkezdte a tárgyalásokat a szlovák féllel a nemzeti park kialakításáról. Legutóbbi ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat kinyilvánította abbéli elképzelését, hogy a létesítendő magyar-szlovák nemzeti park igazgatási központja a város legyen.

- Induláskor irodákat, a későbbiekben pedig önálló épületet ajánl fel a képviselő-testület az igazgatási teendők végzésére - közölte az alpolgármester. Szentkuti Károly közölte: amennyiben az elgondolás valóra válik, akkor jelentős előnyökhöz jut Mosonmagyaróvár, javulnának a konferencia- és ökoturizmus feltételei, ezáltal a település Európa-szerte ismertebbé válna. Véleménye szerint a mosonmagyaróvári egyetem megfelelő szellemi hátteret adna a nemzeti park tevékenységéhez, és a nemzeti park is új lehetőségeket nyitna az agrártudományokat oktató felsőoktatási intézmény számára.

Készül a koncepció

Az alpolgármester közölte: a leendő nemzeti park arra is lehetőséget teremt, hogy a dunai vízlépcsővel kapcsolatos vízpótlási és vízminőségi kérdéseket, a Duna és a hullámtér ökológiai rehabilitációját együtt gondolkodva, a közös érdekek mentén oldja meg Magyarország és Szlovákia. Szentkuti Károly kitért arra, hogy az önkormányzat felkérte a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány szakértői csoportját a nemzeti park koncepciójának kidolgozására.

A várhatóan egy hónap múlva elkészülő anyag a környezetvédelmi tárca e témával foglalkozó szakértői testülete elé kerül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...