Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rendezvények és megemlékezések az augusztus 20-i nemzeti ünnepen

Cikk:

Óriási vízi színpad, kenyérfesztivál és az Ország Tortájának bemutatása mellett katonazenekarok felvonulása, ünnepélyes tisztavatás, haditechnikai bemutató és tűzijáték is várja az érdeklődőket augusztus 20-án csütörtökön a Kossuth téren, a Duna-parton és a Hősök terén rendezett központi ünnepségen a fővárosban.

A programsorozat már szerdán este megkezdődik: a Kossuth téren 21 órakor történelmi rockoperára várják a közönséget. A Szent István - Egy ország születése című előadásban - zenéjét Czomba Imre, koreográfiáját Román Sándor jegyzi - mások mellett Egyházi Géza, Fonyó Barbara és Puskás Péter lép színpadra. A látványos táncfantázia énekesek, táncosok, tűzművészek és gólyalábasok szereplésével narratív módon idézi fel az ország alapítását a honfoglalástól kezdve 1083. augusztus 20-ig, István király Szent László uralkodása alatt történt szentté avatásáig.

Tisztavatás a Hősök terén

Csütörtökön a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással felvonásával kezdődik a program a Kossuth téren, majd történelmi játszóház, vitézi próbatételek, kézműves foglalkozások és bemutatók szórakoztatják a kisebbeket a téren felállított jurtákban. A Kenyérfesztivál, a hagyományos kenyérsütés és látványpékség kipróbálása mellett az érdeklődők megtekinthetik és megkóstolhatják az Ország Tortáját.

A Hősök terén ünnepélyes tisztavatás, a Magyar Hősök Emlékkövének koszorúzása, haditechnikai bemutató és a Magyar Honvédség légi bemutatója szórakoztatja a résztvevőket, emellett térzene, zenés őrségváltás és katonazenekarok felvonulása is szerepel a programban.

Tűzijáték és koncertek a Dunánál

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik: az idei kilövési pontok között szerepel az Erzsébet-híd, a Citadella belső udvara és várfala, valamint a Lánchíd. Különleges elem lesz a Citadella falán és a gyilokjárókon elhelyezett "futó tűzvarázs". Magyarországon még soha nem látott, egyedülálló megoldásként csaknem 650 méter hosszú vízi színpad készül az Erzsébet-híd és a Lánchíd között: a pontonhíd fölött színes virágok csokrai nyílnak, majd római gyertyák üstökösei egymást keresztezve szelik át az eget. A szétrobbanó sziporkajáték után speciális cilinderbombák sorozata következik.

A pesti alsó rakparton a Lánchíd és az Erzsébet-híd között az augusztus 20-iki hosszú hétvége négy napja alatt Budapest RakParty címmel rendeznek programsorozatot. Augusztus 20-án a tűzijáték előtt 19 órától a Belgiumban élő hegedűvirtuóz, Roby Lakatos és együttese ad koncertet.

Budapest RakParty-n, amelyen kirakodóvásár, pihenőszigetek és gyerekfoglalkoztatók is várják a Duna-partra látogatókat, a tűzijáték után utcabált rendeznek: Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar fellépésével a mulatság éjjel 11-ig tart, amikortól Silencium elnevezéssel csendes háttérzenével éjszakai találkozóhellyé válik a rakpart ezen szakasza. Természetesen ismét lesz Mesterségek Ünnepe: augusztus 20. és 23. között a Budai Várban vásári komédia, utca- és bábszínház, esténként koncertek, moldvai csángó muzsika és népzenei táncház várja az érdeklődőket.

A HM megértést kér a főváros felett átrepülő gépek miatt

A fővárosiak megértését kéri a Honvédelmi Minisztérium, mert szerdán tartják az augusztus 20-i tisztavatás főpróbáját, amely során több repülőgép és helikopter is átrepül majd a Hősök tere, és így Budapest felett is. Szerdán 10 órától tartják a Hősök terén az ünnepség főpróbáját. A tér felett a honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékáthúzást hajtanak végre.

Csütörtökön a közjogi méltóságok előtt tesznek ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek. A rendezvényen 48 főt avatnak honvédtisztté hadnagyi rendfokozattal, akik közül 26 a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon, 22 pedig a Bolyai János Katonai Műszaki Karon pedig végzett. A tisztavatás alkalmából először 2007-ben repültek el a honvédség helikopterei, harci és szállító repülőgépei a Hősök tere felett.

Augusztus 20-i kitüntetések - Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Iroda

Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár a nemzeti ünnep alkalmából szerdán délelőtt a Parlament Delegációs Termében kitüntetéseket adott át. Szolgálati feladataik kiemelkedő teljesítéséért, a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter előterjesztésére, a Magyar Köztársaság Elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet adományozott az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársainak.

Nagy erőkkel biztosítja a mentőszolgálat az ünnepséget

Nagy erőkkel - mintegy 50 mentőegységgel és 150 mentődolgozó bevonásával - készül az államalapítás ünnepére az Országos Mentőszolgálat - közölte Győrfi Pál, a mentők szóvivője. Az augusztus 20-i fővárosi rendezvényekre - az előre kidolgozott, és egyeztetett mentési terv szerint - két motorkerékpáros elsősegélynyújtót, valamint két, egyenként akár száz sérült ellátására is alkalmas, rendkívüli helyzetekben bevethető baleseti egységet is kivezényelnek. A rohamkocsik pedig a rendezvények meghatározott pontjain, így például a Kossuth téren, a Red Bull Air Race egész napos Duna-parti programján, a Batthyány téren és a tűzijáték körzetében lesznek megtalálhatók - áll a közleményben.

A nemzeti ünnep eredete

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

Az augusztus 20-i ünnepségek hivatalos oldala >>>

Ugrás vissza Ugrás vissza...