Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Békésen zajlottak az október 23-i megemlékezések

Cikk:

Békésen zajlottak az 56-os forradalom és szabadságharc, illetve a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek pénteken. A lakossági programokra több mint százezren látogattak el.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., illetve a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek békésen zajlottak. A központi rendezvények a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődtek péntek délelőtt a budapesti Kossuth Lajos téren, majd a közjogi méltóságok koszorút és virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén. A parlamenti pártok külön-külön helyezték el a tisztelet és a megemlékezés koszorúit a mártír miniszterelnök, Nagy Imre sírjánál, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.

Kora estig nem történt rendbontás a nemzeti ünnepen, de a rendőrség egy székesfehérvári és egy debreceni esettel kapcsolatban szabálysértési eljárást indított, mert voltak, akik a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában jelentek meg egy-egy rendezvényen. Péntekre országosan 492 olyan rendezvényt jelentettek be, amelyek a gyülekezési törvény hatálya alá tartoztak. Valamennyi rendezvény megőrizte békés jellegét, és 22 órakor az utolsó megemlékezés is befejeződött. A biztosításokat a rendőrség a polgárőrséggel közösen hajtotta végre, közel 3500 rendőr részvételével - derül ki a rendőrség közleményéből.

Több mint százezren voltak a lakossági programokon

A hivatalos megemlékezésekhez hasonlóan a lakossági programok is békésen zajlottak október 23-án, az operatív törzs este hét órakor befejezte a munkáját - mondta el Muhoray Árpád, az operatív törzs vezetője. Négy nap alatt több mint százezren tekintették meg a forradalmi fotókiállítást, filmvetítést, a korabeli járművekből álló járműkiállítást és az élőszobor-színház bemutatóját.

Koszorúzás az Ötvenhatosok terén

Péntek délelőtt közjogi méltóságok, '56-os szervezetek és Nagy Imre unokái katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Megemlékezés Nagy Imre szobránál

Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai a Kossuth téri zászlófelvonás után az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján. A megemlékezők a tisztelet jelképeként egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál.

Washington is megemlékezett a forradalomról

A zsarnokság ellen a szabadság nevében felkelő magyarok 1956-ban példát mutattak a világnak. Bár a felkelést brutális módon leverte a több mint 200 ezres szovjet haderő, "a magyar nemzet reményei és demokratikus törekvései nem szenvedtek vereséget, és például szolgáltak a világnak" - áll a washingtoni Fehér Háznak a forradalom 53. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.

Átadták az idei Nagy Imre Érdemrendeket

Nagy Imre Érdemrendet adott át Sólyom László köztársasági elnök öt kitüntetettnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, pénteken a budapesti Sándor-palotában; az elismerésekhez gratulált Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke. A miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemérmet kapott az államfőtől Bak János, a Közép-Európai Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, professor emeritus, Holló József Ferenc altábornagy, a hadtudományok kandidátusa, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma főigazgatója, Horváth Miklós hadtörténész, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök és Ujságh Tibor nyugalmazott tanár.

Nem az az igazi nagy politikus, aki tapsvihart arat, még az sem, aki megnyeri a választásokat, hanem az, aki meg tudja teremteni a nemzet egységét - mondta beszédében Katona Béla. Nagy Imre mártír miniszterelnök a nemzet egységének megteremtéséért az életét is feláldozta, igazi nagy államférfi volt - hangsúlyozta.

A Nagy Imre Érdemérmet a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként adományozzák minden évben október 23. alkalmából. A kitüntetést az Országgyűlés 2002 szeptemberében alapította.

Átadták a Húszéves a Köztársaság Díjakat

Bajnai Gordon szerint a Húszéves a Köztársaság Díjjal kitüntetettek cselekedeteikkel előre vitték az 1989-ben alakult harmadik köztársaságot, és a nemzeti cél érdekében képesek voltak összefogni. Erről a miniszterelnök a díjátadó ünnepségen beszélt pénteken a Parlamentben. Hangsúlyozta: a kitüntetettek nemcsak az 1989-es fordulatkor, hanem az elmúlt húsz évben is tettek azért, hogy a Magyar Köztársaság, a magyar demokrácia jobb és erősebb legyen. Bajnai Gordon azt kérte a díjazottaktól, ne hagyják abba tevékenységüket, hogy olyan lehessen az ország, amilyennek 1989-ben az egységes, magyar nemzet megálmodta és remélte.

A kitüntetést Ágh Attila filozófusnak, Chikán Attila volt miniszternek, Debreczeni József közírónak, Dornbach Alajosnak, az Országgyűlés volt alelnökének, Esterházy Péter írónak, Fábry Béla pedagógusnak, Ferge Zsuzsa szociológusnak, Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek, Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyésznek, Jancsó Miklós filmrendezőnek, Kádár Béla közgazdásznak, Kéri László politológusnak, Kornai János közgazdásznak, Kósa Ferenc filmrendezőnek, Kósáné Kovács Magda volt EP képviselőnek, Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, Kovács Lászlónak, az Európai Bizottság tagjának, Kupa Mihály volt miniszternek, Levendel Ádám szociológusnak, Nyers Rezső volt államminiszternek, Ormos Mária történésznek, Rajk László, illetve Tamás Gáspár Miklós volt országgyűlési képviselőnek ítélték oda. Chikán Attila, Esterházy Péter, Ferge Zsuzsa, Göncz Árpád, Jancsó Miklós és Nyers Rezső a díjat később veszik át.

A kormány az október 6-i ülésen döntött a "Húsz éves a Köztársaság" díj alapításáról. A legfeljebb 25 díjazott személyére október 10-ig tehettek javaslatot a kancelláriaminiszternek az 1989. október 23-a után megválasztott kormánytagok, országgyűlési képviselők és polgármesterek. A beérkező javaslatok alapján a hét miniszterből álló kitüntetési bizottság döntött arról, hogy ki kapják meg az elismerést. A kitüntetettek egy kisplasztikai alkotást és egy, az adományozást igazoló okiratot kaptak. Az elismerés nem jár pénzjutalommal.

Ugrás vissza Ugrás vissza...