Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:1956-ra emlékezünk

Cikk:

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából szombaton és vasárnap országszerte tartanak megemlékezéseket, családi programokat. Orbán Viktor kormányfő szombaton rótta le kegyeletét a 301-es parcellánál, míg a Műegyetemnél Réthelyi Miklós miniszter helyezett el koszorút a kormány nevében.

Pénteken az ötvenöt évvel ezelőtt itt történteknek emléket állító táblát avattak a Magyar Rádió győri stúdiójának falán. A tábla azt hivatott hirdetni, hogy 1956-ban itt működött az adó, amely Szabad Győri Rádió, majd Szabad Petőfi Rádió néven az ország nyugati felét elérve továbbította a forradalom híreit. Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az eseményen arról beszélt: minden kor nagy történelmi eseményei során másként mutatják meg az emberek halált megvető bátorságukat; 1552-ben Eger védői koporsót állítottak a vár fokára, 1956-ban a győri rádió dolgozói egyszerűen tették a dolgukat.

Október 23-án vasárnap reggel a nemzeti lobogó felvonása után a Kossuth térre várják az érdeklődőket, ahol koncertek, gyermekrajzverseny és irodalmi programok lesznek, eközben a látogatók sétát tehetnek az Országházban, amely hagyományosan a nemzeti ünnep alkalmából nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. Részletes program:

Orbán Viktor lerótta kegyeletét a 301-es parcellánál

Orbán Viktor
miniszterelnök szombaton virágot helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából, majd elutazott a Brüsszeli uniós csúcstalálkozóra. Szombat délután a Műegyetem épülete előtti emlékműnél a kormány nevében Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere helyezett el koszorút. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójának tiszteletére megkoszorúzta az emlékművet a Nagy Imre Alapítvány nevében Jánosi Katalin, a mártírhalált halt miniszterelnök unokája is. A megemlékezés virágait a Politikai Elítéltek Közössége, a Szórakész, a Történelmi Igazságtételi Bizottság, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az 56-os Szövetség, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Honvédség és Társadalom Országos Szövetsége, a Recski Szövetség, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Budai Nemzetőrség képviselői is elhelyezték a szoborcsoport talapzatánál.

Közlekedési változások

A forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján tartandó megemlékezések, illetve a Nemzetközi Félmaraton és Szabadság Futam futóverseny miatt több BKV-járat menetrendje is módosul szombaton és vasárnap. A menetrendek azokon a járatokon változnak, amelyek útvonala érinti az ünnepi rendezvényeket, vagy a futóverseny valamelyik szakaszát, így a 2-es, 18-as, 19-es, 41-es villamosok, a 7-es, a 7E, a 173 és a 173E, a 8-as, a 16-os, a 112-es, a 115-ös, valamint a 160-as, 212-es, a 260-as, a 21-es és 21A buszok vonalán.

Részletes közlekedési információk a BKV honlapján >>>

Ugrás vissza Ugrás vissza...