Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2004-ben is a megelőzésre koncentrál a népegészségügyi program

Létrehozva: 2004. január 15.
Módosítás: 2004. január 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A már létező intézményekre és a tavalyi szakmai tapasztalatokra támaszkodva idén 16 milliárd forintból valósulhatnak meg az Egészség évtizede Johan Béla nemzeti programjának célkitűzései. A prioritások továbbra is a dohányzás, az alkohol és a kábítószer visszaszorítása, a prevenció, valamint az ifjúsági egészségvédelem lesznek.

A tavalyi ráfordítás nyolcszorosát, összesen 16 milliárd forintot költenek a költségvetési szervek a tavaly

indult Egészség évtizede Johan Béla nemzeti programjához kapcsolódó intézkedésekre. - 2003-ban elindult a program valamennyi alfejezete, megalakultak a szükséges intézmények, és elkezdődött az értékelés módszerének kidolgozása - foglalta össze az eddigi eredményeket a Jakab Ferencné , az egészségügyi tárca népegészségügyért felelős címzetes államtitkára. A minisztériumnak tavasszal kell első alkalommal beszámolnia a tízéves program eddig elért eredményeiről az Országgyűlés előtt.

A program 2004-ben a tavalyi évhez hasonlóan hét prioritást fogalmaz meg. A dohányzás területén az EU által megkövetelt valamennyi intézkedés érvényes már Magyarországon, májusig azonban ki kell dolgozni a Dohányzásellenes keretegyezmény hazai alkalmazását. Jakab Ferencné megemlítette, Magyarországon nem várható olyan drasztikus tiltás, mint Írországban vagy Norvégiában - ahol a közterületeken teljesen tilos a dohányzás -, de fokozatosan itt is visszaszorítják a közterületeken a dohányzóhelyeket. A dohányzás azért is fontos kérdés a magyar népegészségügy számára, mert a férfiak közel fele (47 százalék), a nőknek pedig 26 százaléka rendszeresen dohányzik - tette hozzá.

Létrejött a Kábítószer Epidemológiai Központ

A dohányzás mellett kiemelten kezeli a program az alkohol- és kábítószer-fogyasztás visszaszorítását. Jakab Ferencné bejelentette, már létrejött az a Kábítószer Epidemológiai Központ, melyet a legutóbbi uniós országjelentés még hiányolt, és amely a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos adatgyűjtést, elemzést végzi majd el.

Környezetegészségügy tekintetében jelentősnek számít, hogy júniusban Magyarországon találkoznak az unió környezetvédelmi és egészségügyi miniszterei. A konferencia témája a gyermekegészségügy, valamint az egészséges környezet megteremtése lesz.

Sikeresek a lakossági szűrések

A betegségmegelőzés mint prioritás magába foglalja a lakossági szűréseket, a magas vérnyomás, a HIV és az AIDS elleni küzdelmet, valamint az egészséges táplálkozás népszerűsítését. A másfél éve folyó mellrákszűrés eredményeképpen a nők 60 százaléka már részt vett szűréseken, 2004-ben várhatóan elérjük az egészségügyi világszervezet által elvárt 70 százalékos határt. Ősszel elindult a méhányakrák-szűrési program , ennek keretében százezren kaptak meghívót vizsgálatra. Jakab Ferencné bejelentette, január végén várhatóan megszületik a döntés a vastagbélszűrések elindításáról is.

2004-ben véglegesítik a Nemzeti AIDS stratégiát ; ifjúsági felvilágosító programok indulnak, és a tervek között szerepel, hogy valamennyi szűrési központban tanácsadói szolgálat üzemeljen.

Horizontális programok: esélyegyenlőség, színtér szerinti szervezés

A program szervezésében horizontális elvek is helyet kaptak, így valamennyi prioritásnál figyelembe veszik az esélyegyenlőség, a színhely szerinti szervezés, valamint hatásvizsgálat kialakításának elveit. Minden programpontban megjelenik a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek (romák, fogyatékosok) helyzetének javítása, valamint a területi esélyegyenlőtlenségek csökkentése.

Az intézkedések több esetben a mindennapi élet színterei köré szerveződnek: külön intézkedéscsomag öleli fel az iskolákban induló felvilágosító, az egészséges életmódot népszerűsítő programokat és a munkahely köré szerveződő kampányokat, mint például a túlzott alkoholfogyasztás felismerésére és korai kezelésére kidolgozott modell.

A népegészségügyi programhoz kapcsolódó idei pályázatok várhatóan márciusban jelennek meg, a nyertes pályázókkal pedig április folyamán köt szerződést az egészségügyi tárca.

Ugrás vissza Ugrás vissza...