Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A népszavazás határidői és tudnivalói

Létrehozva: 2004. november 18.
Módosítás: 2004. november 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Összefoglalónkban áttekintjük a december 5-ei kettős népszavazás legfontosabb tudnivalóit és az ezekhez kapcsolódó határidőket. A külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak november 19-ig a helyi jegyzőnél kell jelezniük, hogy melyik ország magyar képviseletén kívánnak szavazni.
Miről szavazunk december 5-én? www.valasztas.hu
A népszavazáson az ország egyetlen választókerületet alkot, az eredmény megállapítására az Országos Választási Bizottság (OVB) jogosult. A szavazás december 5-én, vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig tart az ország 11 ezer szavazókörében és 74 nagykövetségen. A népszavazáson a többi közt ugyanúgy érvényes lesz a kampánycsend, mint más választások idején.
A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.
A választópolgároknak november 6-ig meg kellett kapniuk a névjegyzékbe való felvételükről szóló értesítést. Akihez a levél nem érkezett meg, vagy nem találja a nevét a polgármesteri hivatalokban november 13-ig kifüggesztett névjegyzéken, az a helyi jegyzőtől kérhette ezek pótlását.
November 19-ig kell jelezni a külföldön szavazás szándékát
Az Országgyűlés októberben módosította a választási eljárási törvényt: a parlament átmeneti szabályozást vezet be a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok voksolására. A módosítás megteremti a lehetőségét annak, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is részt vehessenek a 2005. december 31. előttre kitűzött országos népszavazáson és időközi parlamenti választáson. Külföldön szavazni kizárólag a 74 nagykövetség valamelyikén lehet, konzulátusokon és egyéb képviseleteken nem.
A választópolgárnak november 19-ig a helyi jegyzőnél kell előre jeleznie, melyik ország magyar képviseletén kíván szavazni. A helyi választási iroda vezetője 2004. november 27-ig küldi meg a külképviseleti névjegyzék adatait az Országos Választási Iroda részére.
Az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődik a voksolás
Egyetlen szavazókörnek számít az a 74 külképviselet, ahol ugyancsak leadható a szavazat, ha ebbéli szándékát időben jelezte a választó. A nagykövetségeken csak a szavazatok leadása történik, a szavazatok összeszámlálását Magyarországon végzik. Az amerikai földrészen az időeltolódás miatt már szombaton megkezdődik a szavazás.
A Külügyminisztérium felkészült a december 5-i népszavazás lebonyolítására a külképviseleteken; az eddigi adatok szerint 49 magyar nagykövetségen 581 fő kíván szavazni a kettős állampolgárságról és a kórház-privatizációról.
A népszavazást a külképviseleteken a júniusi európai parlamenti választáshoz hasonló módon szervezik. Minden magyar nagykövetségen vannak ott dolgozó köztisztviselők, akiket felkészítettek a szavazás lebonyolításában való közreműködésre, és ők esküt is tettek. Hozzájuk csatlakozik nagykövetségenként egy-egy diplomata, aki itthonról utazik ki, és szállítja a helyszínre a voksoláshoz szükséges eszközöket.
December 3-ig kérhető, hogy ne lakóhelyünkön szavazzunk
A szavazás napján a lakóhelyétől távol, de Magyarországon tartózkodó választópolgárnak lehetősége van egy másik településen is voksolni, ha az erről szóló igazolást december 3-ig személyesen vagy meghatalmazottja útján kéri. Ha ajánlott levélben igényli, úgy annak november 30-ig kell megérkeznie a hivatalhoz. Igazolást legkésőbb 2004. december 3-án 16 óráig lehet kiadni.
A módosított névjegyzék 2004. december 3-án 16 óráig tekinthető meg a polgármesteri hivatalban.
November 19-ig lehet megfigyelőt delegálni
Helyi, területi és országos szinteken is működnek a választási irodák. Ezzel szemben a településeken, kivéve az egyszavazókörös településeket, nem kell helyi választási bizottságnak működnie. Valamennyi választási szervbe várják a népszavazást kezdeményezők (Magyarok Világszövetsége, Munkáspárt), valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok megbízottait. A megbízottak bejelentési határideje november 19-e.
A pártok és a kezdeményezők a nagykövetségekre is küldhetnek megfigyelőket, de eddig még senki nem jelezte, hogy élne ezzel a jogával és delegál.
Kampánycsend és a szavazás napja
A választási kampány 2004. december 3-án 24 óráig tart. Választási kampányt folytatni 2004. december 4-én 0 órától december 5-én 19 óráig tilos. A népszavazással kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét 2004. november 27-től december 5-én 19 óráig nem szabad nyilvánosságra hozni. Szavazni a Magyar Köztársaság területén 2004. december 5-én 6 órától 19 óráig lehet.
A külképviseleten a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a magyarországi szavazást megelőző napon, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni. Nem hivatalos végeredmény 22 óra után, hivatalos legkésőbb december 11-én várható, miután az összes nagykövetségről hazahozott szavazatot összeszámolták.
Egy válasszal is érvényes a szavazólap
A választási eljárási törvény értelmében a két kérdés egy lapon szerepel, ami megnehezíti a szavazatösszesítők munkáját. Az egyes kérdésekre adott voksokat - ugyanazt a szavazólapot - a két kérdésnél külön-külön számolják össze, és az eredményt is külön állapítják meg.
A törvény rendelkezik arról is, hogy a kérdéseknek a kitűzés sorrendjében kell egymást követniük, így a választók a lapon elsőként az egészségügyi intézmények privatizációjáról, alatta pedig a kedvezményes honosításról voksolhatnak. Az érvényes szavazathoz a kívánt választ két egymást metsző vonallal kell megjelölni. A szavazólap érvényességéhez nem kötelező mindkét kérdésre választ adni.
2,9 milliárd forint a népszavazás lebonyolítására
Az Országgyűlés mintegy 2,9 milliárd forintot szavazott meg a népszavazások lebonyolítására. Az OVI a www.valasztas.hu internetes oldalon, valamint munkaidőben a 06-40-200-628-as, helyi tarifával hívható "kék" számon a választópolgárok már választ kaphatnak a voksolással kapcsolatos kérdéseikre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...