Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vasárnap kettős népszavazás

Létrehozva: 2004. december 3.
Módosítás: 2004. december 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

December 5-én a választópolgárok két kérdésre válaszolhatnak reggel hat órától 19 óráig. A kérdések egy lapon szerepelnek, a voksokat külön-külön számolják össze, az eredményt is külön állapítják meg. A szavazólap érvényességéhez nem kötelező mindkét kérdésre választ adni. A referendumon nincs érvényességi, csak eredményességi küszöb.
Országos Választási Iroda
Az Országos Választási Iroda készen áll a vasárnapi kettős népszavazás lebonyolítására, előzetes adatok a végeredményről legkorábban éjfél körül várhatóak - közölte Rytkó Emilia, az Országos Választási Iroda vezetője pénteken.
Az országos népszavazások hivatalos végeredménye december 9-ére vagy 10-ére várható, de előzetes eredmények, elemzések és részvételi adatok már a szavazás napján rendelkezésre állnak. A hivatalos eredményt az Országos Választási Bizottság (OVB) azután határozza meg, hogy megszámlálta a külképviseleteken leadott szavazatokat is.
A nagykövetségeken leadott szavazatok a jövő hét első három napján érkeznek meg Magyarországra, és az urnákat együtt bontják fel. A jövő hét végéig meglesz a végeredmény.
>> A népszavazás határidői és tudnivalói
Húszezer megfigyelő a szavazókörökben
Az ország 10 850 szavazókörre oszlik, ehhez adódnak hozzá a 74 nagykövetség valamelyikén szavazók, ők egy külön választókört alkotnak. A szavazókörökben öttagú bizottságok működnek, amelyek kibővülnek a parlamenti pártok és a kezdeményezők delegáltjaival. A négy parlamenti párt, a Magyarok Világszövetsége és a Munkáspárt összesen 20 492 megfigyelőt küld a szavazókörökbe, ebből ötven főt több szervezet is jelölt.
A legtöbben a londoni nagykövetségen szavaznak
A külképviseleten a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a magyarországi szavazást megelőző napon, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.
Összesen 1995 választópolgár jelezte, hogy külföldön kíván voksolni. Ők 62 nagykövetség valamelyikén adják le szavazatukat. A legtöbben Londonban (211), Amszterdamban (187) és Bécsben (174) voksolnak, egy-egy fő szavaz Jakarta, Nairobi, Szöul és Lima magyar nagykövetségén.
A külképviseletekre szintén delegálhattak megfigyelőket a kezdeményezők és a parlamenti pártok. Összesen 25 delegált utazik a nagykövetségekre, tizennégyet a Magyarok Világszövetsége, kilencet a Fidesz, kettőt az MDF jelölt.
Kampánycsend és a szavazás napja
A választási kampány 2004. december 3-án 24 óráig tart. Választási kampányt folytatni 2004. december 4-én 0 órától december 5-én 19 óráig tilos. A népszavazással kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét 2004. november 27-től december 5-én 19 óráig nem szabad nyilvánosságra hozni. Szavazni a Magyar Köztársaság területén 2004. december 5-én 6 órától 19 óráig lehet.
A szavazás feltétele, hogy a választópolgár szerepeljen a választási névjegyzékben, legyen nála érvényes személyi igazolvány és lakcímigazoló kártya.
Egy válasszal is érvényes a szavazólap
A választási eljárási törvény értelmében a két kérdés egy lapon szerepel, ami megnehezíti a szavazatösszesítők munkáját. Az egyes kérdésekre adott voksokat - ugyanazt a szavazólapot - a két kérdésnél külön-külön számolják össze, és az eredményt is külön állapítják meg.
A törvény rendelkezik arról is, hogy a kérdéseknek a kitűzés sorrendjében kell egymást követniük, így a választók a lapon elsőként az egészségügyi intézmények privatizációjáról, alatta pedig a kedvezményes honosításról voksolhatnak. Az érvényes szavazathoz a kívánt választ két egymást metsző vonallal kell megjelölni. A szavazólap érvényességéhez nem kötelező mindkét kérdésre választ adni.
Nincs érvényességi küszöb
A népszavazásról szóló törvény értelmében a népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó állampolgároknak legalább a fele, de az összes választásra jogosultnak legalább negyede érvényesen és egyformán szavaz. Mindkét szavazás ügydöntő, azaz eredménye kötelező érvényű a törvényalkotók számára.
Ugrás vissza Ugrás vissza...