Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött a felkészülés a decemberi népszavazásra

Létrehozva: 2004. november 9.
Módosítás: 2004. november 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A december 5-i népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad - közölte az Országos Választási Iroda vezetője kedden. Az ország 11 ezer szavazókörében és 74 külképviseleten lehet majd voksolni.
A választópolgároknak már meg kellett kapniuk a névjegyzékbe való felvételükről szóló értesítést. Akihez a levél nem érkezett meg, vagy nem találja a nevét a polgármesteri hivatalokban november 13-ig kifüggesztett névjegyzéken, az a helyi jegyzőtől kérheti ezek pótlását - közölte Rytkó Emília , az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kedden.
November 19-ig kell jelezni a külföldön szavazás szándékát
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás idején külföldön tartózkodnak, a magyar külképviseleteken leadhassák voksaikat. A választópolgárnak november 19-ig a helyi jegyzőnél kell előre jeleznie, melyik ország magyar képviseletén kíván szavazni. Az OVI november 25-én tud tájékoztatni arról, hány választó kíván külföldön szavazni.
December 3-ig kérhető, hogy ne lakóhelyünkön szavazzunk
A szavazás napján a lakóhelyétől távol, de Magyarországon tartózkodó választópolgárnak lehetősége van egy másik településen is voksolni, ha az erről szóló igazolást december 3-ig személyesen vagy meghatalmazottja útján kéri. Ha ajánlott levélben igényli, úgy annak november 30-ig kell megérkeznie a hivatalhoz.
A népszavazáson az ország egyetlen választókerületet alkot, az eredmény megállapítására az Országos Választási Bizottság (OVB) jogosult. A szavazás december 5-én, vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig tart az ország 11 ezer szavazókörében. A népszavazáson a többi közt ugyanúgy érvényes lesz a kampánycsend, mint más választások idején.
A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.
Az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődik a voksolás
Egyetlen szavazókörnek számít az a 74 külképviselet, ahol ugyancsak leadható a szavazat, ha ebbéli szándékát időben jelezte a választó. A nagykövetségeken csak a szavazatok leadása történik, a szavazatok összeszámlálását Magyarországon végzik. Az amerikai földrészen, az időeltolódás miatt, már szombaton megkezdődik a szavazás.
Az ügydöntő népszavazás lebonyolításának részleteiről Rytkó Emília elmondta: helyi, területi és országos szinten is működnek a választási irodák. Ezzel szemben "a településeken, kivéve az egy szavazókörös településeket, nem kell helyi választási bizottságnak működnie". Valamennyi választási szervbe várják a népszavazást kezdeményezők (Magyarok Világszövetsége, Munkáspárt), valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok megbízottait. A megbízottak bejelentési határideje november 19-e.
Megkezdődött a köztisztviselők felkészítése
Rytkó Emília elmondta, hogy hétfőn megkezdődött a vezető köztisztviselők és az okmányirodát működtető jegyzők népszavazási felkészítése. A jövő héten kerül sor az ország mintegy 2 500 jegyzőjének két hétig tartó távoktatására, majd ezt követően indulhat el a 11 ezer jegyzőkönyvvezető felkészítése. Az OVI a legnagyobb szakmai kihívásnak ez utóbbi kör eredményes felkészítését tartja - tette hozzá. Az eredményt minden szavazókörben a szavazatszámláló bizottságoknak kell megállapítaniuk, ebben jelentenek szakmai "támaszt" a jegyzőkönyvvezetők - mondta.
Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés október 18-án fogadta el azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a december 5-ei népszavazás az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően "törvényes rendben történhessék". Rytkó Emília ezzel utalt arra, hogy a parlamenti pártok csak az utolsó pillanatban tudtak megegyezni a kétharmados támogatást igénylő jogszabály-módosításról.
A módosítás szükségességét az indokolta, hogy az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek találta, hogy a parlament nem biztosította törvényben a külföldön történő voksolás lehetőségét, e nélkül pedig a szavazás törvényességét utólag kétségbe lehetett volna vonni.
2,9 milliárd forint a népszavazás lebonyolítására
Rytkó Emília emlékeztetett arra: az Országgyűlés mintegy 2,9 milliárd forintot szavazott meg a népszavazások lebonyolítására.
Az OVI a www.valasztas.hu internetes oldalon, valamint munkaidőben a 06-40-200-628-as, helyi tarifával hívható "kék" számon a választópolgárok már választ kaphatnak a voksolással kapcsolatos kérdéseikre.
Egy válasszal is érvényes a szavazólap
Rytkó Emília elmondta: a választási eljárási törvény értelmében a két kérdés egy lapon szerepel, ami megnehezíti a szavazatösszesítők munkáját. Az egyes kérdésekre adott voksokat - ugyanazt a szavazólapot - a két kérdésnél külön-külön számolják össze, és az eredmény megállapítására is külön kerül majd sor - mondta.
A törvény rendelkezik arról is, hogy a kérdéseknek a kitűzés sorrendjében kell egymást követniük, így a választók a lapon elsőként az egészségügyi intézmények privatizációjáról, alatta pedig a kedvezményes honosításról voksolhatnak. A szavazólap érvényességéhez nem kötelező mindkét kérdésre választ adni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...