Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ügydöntő népszavazás lesz a kórháztörvényről

Létrehozva: 2004. április 22.
Módosítás: 2004. április 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országos Választási Bizottság bejelentette, hogy eredményes a Munkáspárt kórházprivatizáció ellen indított népszavazási kezdeményezése, elegendő hiteles aláírás gyűlt össze. Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint komoly problémákat vet fel, ha az "igenek" lesznek többségben a szavazáson.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön határozott arról, hogy eredményes a kórházprivatizáció ellen indított munkáspárti népszavazási kezdeményezése, miután 230-240 ezer hiteles aláírás gyűlt össze. Az aláírásokat a Belügyminisztérium központi hivatala ellenőrizte. A hivatal a párt által összegyűjtött 323 ezer aláírás alapján megállapította: legkevesebb 239 ezer és legfeljebb 244 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.
A parlamentnek ügydöntő népszavazást kell kiírnia
A bizottság határozatot hozott arról, hogy a népszavazási kezdeményezés eredményes - mondta Ficzere Lajos , a testület elnöke. Az OVB a döntésről tájékoztatta Szili Katalint , az Országgyűlés elnökét. Az Országgyűlésnek a Munkáspárt által megfogalmazott kérdésben legfeljebb 90 napon belüli időpontra ügydöntő népszavazást kell kiírnia. Az íveken a következő kérdést tették fel a kezdeményezők: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?". Az Alkotmánybíróság december 15-én ugyan megsemmisítette a kórháztörvényt, de a Munkáspárt folytatta az aláírásgyűjtést.
Kökény: problémát okozhat, ha az "igenek" lesznek többségben
Az aláírások száma annak következménye, hogy az aláírókat nem tájékoztatták pontosan, miről is szól a népszavazás - reagált a bejelentésre Kökény Mihály . Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy alkotmányos módon kiírják a népszavazást, ám ezt a 3-4 milliárd forintot hasznosabban is el lehetett volna költeni.
A miniszter szerint, ha a referendumon az "igenek" lesznek többségben - vagyis a szavazók úgy döntenek, hogy az egészségügyi intézmények maradjanak állami tulajdonban - akkor problémás helyzet áll elő, mert ma is sok magántulajdonban levő egészségügyi szolgáltató működik: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kifizetett összeg 49 százaléka magánszolgáltatókhoz kerül. Kökény szerint kérdés, hogy mi lesz ezekkel a magánszolgáltatókkal, adott esetben újra kell-e államosítani őket.
Ugrás vissza Ugrás vissza...