Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Népszavazás két kérdésben

Létrehozva: 2004. december 2.
Módosítás: 2004. december 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egy szavazólapon két kérdésről, a kedvezményes honosításról és az egészségügy privatizációjáról nyilvánítunk véleményt december 5-én. A szavazás eredménye az Országgyűlésre nézve kötelező erejű. Összeállításunkban a népszavazás pontos menete és a tudnivalók mellett mindkét kérdés tartalmáról is olvashatnak.
Országos Választási Iroda
December ötödikén két kérdésben nyilvánítunk véleményt.
A népszavazásról szóló törvény értelmében a népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó állampolgároknak legalább a fele, de az összes választásra jogosultnak legalább negyede érvényesen és egyformán szavaz. Mindkét szavazás ügydöntő, azaz eredménye kötelező érvényű a törvényalkotók számára.
A népszavazáson az ország egyetlen választókerületet alkot. A két kérdés egy lapon szerepel, az egyes kérdésekre adott voksokat azonban a két kérdésnél külön-külön számolják össze, és az eredményt is külön állapítják meg. A szavazólap érvényességéhez nem kötelező egyforma választ adni a kérdésekre, és nem kötelező mindkét kérdésre válaszolni.
A szavazás december 5-én, vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig tart az ország 11 ezer szavazókörében és 74 nagykövetségen. Szavazni személyesen, személyazonosító igazolvánnyal vagy lakcímigazolvány és a következők egyikének felmutatásával lehet: útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély vagy sorkatona esetén katonai igazolvány.
Nem hivatalos végeredmény 22 óra után, hivatalos legkésőbb december 11-én várható, miután az összes nagykövetségről hazahozott szavazatot összeszámolták.
A népszavazás pontos menetéről, a névjegyzék kihirdetéséről és a külképviseleteken történő szavazásról A népszavazás határidői és tudnivalói című cikkünkben talál információt.
1. kérdés: egészségügyi privatizáció
A népszavazásról szóló törvény értelmében a kérdéseket a kiírás sorrendjében kell feltenni, így elsőként az egészségügyi privatizációval kapcsolatos kérdés szerepel a szavazólapokon.
A kérdés a következő:
"Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"
A kérdésben szereplő fogalmak magyarázatát, az ellentétes értelmezéseket és az eredményes népszavazás lehetséges következményeit megtalálja a Népszavazás az egészségügyi privatizációról című cikkünkben.
2. kérdés: kedvezményes honosítás
Másodikként szerepel a szavazólapokon a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett kérdés. Ennek szövege:
"Akarja-e, hogy az országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19 paragrafusa szerinti "magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
Az állampolgárság megszerzésének jelenlegi szabályairól, a kedvezményes honosítás feltételeiről, valamint a kettős állampolgárok számára hozzáférhető szociális, egészségügyi és egyéb ellátások, juttatásokról a Népszavazás a kettős állampolgárságról című cikkünkben olvashat.
További információk:
Az OVB nyilvántartásba vette a külképviseleti megfigyelőket
Külhoni útlevéllel és pénzalappal segítene a kormány
A kormánypártok nemre biztatnak a népszavazáson
A kormányfő nemmel szavaz a népszavazáson
Új nyugdíj-megállapodás készül Romániával
Ugrás vissza Ugrás vissza...