Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megszületett a népszavazás hivatalos végeredménye

Létrehozva: 2004. december 12.
Módosítás: 2004. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szombat este kihirdetett hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka. Az Országos Választási Bizottság közlése szerint a szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le.
Az Országos Választási Bizottság szombati ülésén a szavazókörökből beérkezett jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzése és a bizottsághoz beérkezett panaszok, illetve kifogások elbírálása után kihirdette a december 5-i országos népszavazás hivatalos eredményét.
A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1 922 765-en szavaztak igennel, és 1 034 578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53 629 választópolgár. A kettős állampolgárság kérdésében 1 521 143 igen, és 1 428 736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61 093 választópolgár. A szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg, és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le.
A kiadott határozat szerint az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.
A határozat ellen legkésőbb az annak meghozatalát követő napon a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet benyújtani az OVB-nél. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. december 12-én 16.00 óráig megérkezzen.
A panaszok legtöbbjét elutasította a testület
A testület több mint négyórás ülésen tárgyalta a bizottsághoz érkezett panaszokat és kifogásokat. A beadványokat legtöbbször formai okokból, konkrét bizonyítékok, időelőttiség, illetve hatáskör hiányában utasította el a testület.
A testület elutasította például azt a panaszt, amely szerint kampánycsendsértés történt azzal, hogy az egyik megyei lap szombaton olyan cikket jelentetett meg, melynek címében a nem szó nagyobb betűvel volt szedve, mint a cím többi része. Az OVB megállapítása szerint, mivel a cikk tartalmilag nem függött össze a népszavazással, nem állapítható meg kampánycsendsértés.
Az eredménnyel összefüggő kifogásokkal a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni
Az ülésen tárgyalták a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) Békés megyei beadványát is, melyben az MVSZ arról értesíti az OVB-t, hogy értesülései szerint bizonyos konkrét esetekben fordítva vagy helytelenül rögzítették a jegyzőkönyvben a szavazatszámlálási eredményeket.
Az OVB az MVSZ beadványa kapcsán úgy döntött, hogy azt hatáskör, illetve időelőttiség hiányában elutasítja, mivel az tartalma szerint érinti az országos népszavazás eredményét azáltal, hogy az egyes szavazatszámláló bizottságok által megállapított eredmény megváltoztatására irányul. Ez ellen a hivatalos végeredmény kimondását követően a Legfelsőbb Bíróságnál lehet jogorvoslattal élni.
A jegyzőkönyvek egy részénél pontosításra volt szükség
Az MVSZ a levelében kérte az Országos Választási Iroda (OVI) elnökét, hogy számoljon be a hibás jegyzőkönyveken történt javítások menetéről. Rytkó Emília, az OVI elnöke elmondta: miután mind a 10 850 választókerületből megérkeztek a jegyzőkönyvek, a számítógépes ellenőrzés során több tucatnál az derült ki, hogy nem pontosan jelölték meg rajta a választókerület címét. Ezeket a jegyzőkönyveket vissza kellett küldeni a szavazatszámláló bizottságokhoz a hiba kijavítása céljából. A javítások a népszavazás tartalmát, eredményét nem érintették - tette hozzá Rytkó Emília.
Ugrás vissza Ugrás vissza...