Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megsemmisítette a népszavazás eredményét az LB

Létrehozva: 2004. december 14.
Módosítás: 2004. december 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megsemmisítette a népszavazás eredményéről szóló határozatot a Legfelsőbb Bíróság. A döntés értelmében újból ellenőrizni kell a szavazatok megszámlálásáról kiadott jegyzőkönyveket a szavazókörök 10-12 százalékában, ami a szavazatok újraszámolását jelenti. Az Országos Választási Iroda péntekig várja az új jegyzőkönyveket.
Országos Választási Bizottság
Megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság (OVB) december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát, és 1 139 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kedden. Az OVI péntekig várja az új jegyzőkönyveket ezekből a szavazókörökből, mondta Rytkó Emília az OVB kedd éjszakába nyúló ülésén.
Rytkó Emília elmondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság - megsemmisítve az OVB határozatát - elrendelte a Magyarok Világszövetsége beadványában felsorolt szavazatszámláló bizottságok esetében a szavazatok megszámlálásáról kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését és az újbóli eredmény megállapítását. Az ellenőrizendő szavazókörök az összes szavazókör mintegy 10-12 százalékát jelentik.
Az OVB újra összehívja az érintett bizottságokat
Az Országos Választási Bizottság kedd esti ülésén dönt arról, hogy milyen határidőn belül kell az ellenőrzéseket elvégezni. A szavazóköri dobozok december 5-e óta lezárva továbbra is megtalálhatók a polgármesteri hivatalokban. - Ha az OVB úgy dönt, akkor a választási irodák értesíteni fogják a szavazatszámláló bizottságokat, hogy ismételten üljenek össze, és ehhez biztosítják a technikai feltételeket is - mondta Rytkó Emília.
A szavazatszámláló bizottságok által megállapított, illetve kitöltött új jegyzőkönyvet az Országos Választási Bizottságnak ismét át kell vizsgálnia, és csak ezután állapíthatja meg a végleges eredményt.
Patrubány szerint felcserélték a válaszokat
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke hétfőn jelentette be, hogy 1 139 szavazókörben a szavazatok újraszámlálását kéri, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul. December 8-án még 1 137 olyan szavazókörről tudott, ahol a két népszavazási kérdésre adott igen és nem válaszokat - állítása szerint - elképzelhető, hogy kifordították: felcserélték az igenekre adott válaszok számát a nem válaszokéval.
Közölte, azért fordult az LB-hez, mert az OVB úgy hirdetett eredményt, hogy 14 megyében még folyamatban voltak a jogorvoslati kérelmek.
Újra kell számolni a szavazatokat 1 139 szavazókörben
Az Országos Választási Bizottság elnöke szerint a Legfelsőbb Bíróság 1 139 szavazókörben elrendelt jegyzőkönyv-ellenőrzése egyben a szavazatok újraszámlálását is jelenti ezeken a helyeken. Ficzere Lajos , a testület kedd esti ülése előtt újságírók kérdésére azt mondta, az OVB nem követett el hibát, mert nem feladata a mintegy 11 ezer szavazókörből beérkező jegyzőkönyv ellenőrzése.
Az OVB hatásköre abban áll, hogy a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítsa a végeredményt - mondta Ficzere Lajos. A szavazatokat helyben, a szavazókörökben kell újraszámolni, és ezeken a helyeken új jegyzőkönyv kiállítására kerül sor, majd az OVB ennek alapján állapítja meg újra a december 5-ei népszavazások eredményét - közölte az OVB elnöke.
Vélemények az LB döntéséről
A kettős állampolgárságról szóló népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetsége azt kéri, hogy a népszavazás kapcsán gyanú alá esett urnákat foglalják le, gyűjtsék egy helyre Budapesten, és a sajtó jelenlétében, nyilvánosan egy eseti bizottság számolja újra a szavazatokat. Patrubány Miklós , a szövetség elnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: megnyugvással veszik tudomásul, hogy a bíróság a határozatával helyre kívánja állítani a Magyarországon megbillent jogrendet.
Burány Sándor , az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: pártja abban bízik, hogy "az újraszámolás végeredménye lecsillapítja a népszavazás keltette indulatokat, és hozzájárul a feszültségek oltásához". Ehhez - szögezte le - az kell, hogy mindenki kivétel nélkül elfogadja a demokratikus játékszabályokat, a szocialista párt pedig eddig is ezt tette.
A Fidesz álláspontja szerint az Alkotmánybíróság és az LB legutóbbi döntései azt bizonyítják, hogy a kormány nem képes garantálni a jogbiztonságot, s "ez tervezhetetlenné és kiszámíthatatlanná teszi a mindennapi életet". "Felszólítjuk a kormányt, tartsa tiszteletben a Legfelsőbb Bíróság határozatát, és tegye meg a jogbiztonság helyreállításához szükséges lépéseket" - olvasható a párt közleményében.
Dávid Ibolya , a Magyar Demokrata Fórum elnöke azt mondta: az MDF tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését, és várja az OVB döntését arról, hogy milyen határidőn belül kell a jegyzőkönyvek ellenőrzését elvégezni.
Értelmetlen és érthetetlen a Legfelsőbb Bíróság döntése, miszerint megsemmisítette a december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát, és a több mint 1 100 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését - mondta Horn Gábor , a szabaddemokraták ügyvivője.
Ugrás vissza Ugrás vissza...