Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Népszavazás lesz a képviselők költségtérítéséről

Cikk:

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országyűlés kedden azt a határozatot, amely elrendeli a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás megrendezését. A népszavazásra feltett kérdés így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Az Országgyűlés kedden elfogadta a Seres Mária magánszemély által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot, a képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett mondtak igent a javaslatra. A népszavazásra feltett kérdés így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Csaknem 4 milliárdba kerül a referendum

Gyenesei István önkormányzati miniszter kedden kora délután tájékoztatta az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságát arról, hogy a népszavazással kapcsolatos feladatokra 3,9 milliárd forintot kell biztosítani a költségvetésből. Az országos ügydöntő népszavazás kiírását egy magánszemély kezdeményezte; Seres Mária az Országos Választási Bizottság megállapítása szerint mintegy 530 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze.

A népszavazásra feltett kérdést az Országos Választási Bizottság (OVB) 2008. szeptember 23-án hagyta jóvá. A kezdeményező tavaly novembertől idén februárig gyűjtött aláírásokat, az OVB március 18-án közölte, hogy a szükséges 200 ezernél több, legalább 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

A köztársasági elnök dönt az időpontról

A népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. A megjelenés napjától számítva nyolc napon belül nyújtható be kifogás az Alkotmánybíróságnak, amely soron kívül dönt a kifogásról. A referendum időpontját a köztársasági elnök a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat elleni jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét - jogorvoslat esetén annak elbírálását - követő 15. napon belül tűzi ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...