Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Negyvenhárom nagyprojektről tárgyal az NFGM

Létrehozva: 2008. június 23.
Módosítás: 2008. június 24.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A gazdasági tárca az idén eddig 43 nagy értékű regisztrált projekt magyarországi megvalósításáról tárgyalt, illetve tárgyal. A Daimler-Benz cégnek nyújtott támogatásokat csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a szerződést Brüsszel jóváhagyta - erősítette meg Garamhegyi Ábel, az NFGM államtitkára.

Változatlan a Magyarországra bejövő működőtőke intenzitása, az idén eddig 43 nagy értékű regisztrált projekt magyarországi megvalósításáról tárgyalt, illetve tárgyal a tárca - mondta Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szakállamtitkára, külgazdasági kormánybiztos hétfőn a Mercedes üzem magyarországi létrehozásának részleteiről tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

A Daimler-Benz cégnek a magyarországi befektetéséhez nyújtandó kormányzati támogatás mértékre vonatkozó kérdésre válaszolva Garamhegyi Ábel elmondta: az Európai Unió jóváhagyása előtt nem kíván konkrét számot mondani. Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint a magyar állam támogatása egyrészt készpénzt, másrészt adókedvezményeket tartalmaz az európai uniós lehetőségek között. Garamhegyi Ábel megjegyezte, azért is nehéz pontos számot mondani a támogatásról, mert az adókedvezmény igénybe vétele a cég teljesítményétől függ.

Garamhegyi: a minőség volt a döntő szempont

A Daimler-Benz múlt héten szerdán jelentette be, hogy Kecskeméten építi meg új Mercedes gyárát. A 200 milliárd forintos beruházással közvetlenül 2500 új munkahelyet hoznak létre. Garamhegyi Ábel szerint ez a beszállítók révén, közvetve 10 ezerre is bővülhet.

A kormánybiztos úgy vélte, hogy a Mercedes magyarországi gyárának létesítéséről hozott döntésben nagy szerepet játszottak a minőségi feltételek. Az üzem létrehozásával bővül az ország autóipari termelése, jelenleg a Magyarországon lévő mintegy 600 autóipari vállalkozás 110 ezer munkahelyet működtet.

A magyar kormány előzetes jóváhagyásra benyújtja a brüsszeli bizottságnak a Daimler-Benz céggel kötendő, jelenleg tárgyalás alatt álló szerződést. A benyújtástól számítva a bizottság 3-6 hónap alatt szokott dönteni. A brüsszeli jóváhagyást követően hozzák nyilvánosságra a német cégnek adott állami támogatás mértéket. A kormány négy, hétfői napilapban tett közzé hirdetést a cég magyarországi beruházásáról, a megjelentetésre 7,9 millió forintot fordítottak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Hetedikek vagyunk a befektetési listán

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: Magyarország korábbi teljesítményéhez képest javított, jelenleg a 7. helyen szerepel az európai befektetési célpontok között a befektetői preferenciák, az új munkahelyek és projektek száma alapján. Az egy főre jutó külföldi működőtőke tekintetében vezet a közép-kelet-európai régióban.
Ugrás vissza Ugrás vissza...