Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Harminchétmilliárdos pályázatot hirdet az NFGM

Cikk:

A kis- és középvállalkozások telephely-korszerűsítésre és bővítésre, míg a nagyvállalkozások, önkormányzatok és önkormányzati társulások nagyobb foglalkoztatást biztosító egyedi iparfejlesztési támogatásra pályázhatnak április végétől.

Összesen 37 milliárd forint támogatást nyújt telephelyek modernizálására és foglalkoztatást generáló beruházásokra európai uniós forrásból a kormány - jelentette be Varju László, a  Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A kis- és középvállalkozások 17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak április végétől telephely korszerűsítésére, bővítésére. További 20 milliárd forint, szintén vissza nem térítendő támogatási keretösszeget pedig munkahelyteremtő iparfejlesztésre hirdetnek meg májustól vállalkozásoknak, önkormányzatoknak vagy önkormányzati társulásoknak.

A gazdasági világválság leginkább a kis- és középvállalkozásokat veszélyezteti, ezért is szükséges tőkeellátottságuk növelése. Mind a hét régióban lesz ilyen pályázat, amelynek szövegét már megismerhetik az érdeklődök. A pályázatokat április végétől június 30-ig lehet beadni, közülük a legígéretesebbek kapnak támogatást. A keretből  mintegy 300 pályázó 10 millió és 150 millió forint közötti összegre számíthat, ami akár a beruházás 50 százalékát is elérheti - részletezte Varju László.

A nagyobb foglalkoztatást biztosító egyedi iparfejlesztési támogatásokra 20 milliárd forint  áll rendelkezésre. Ebből infrastruktúra fejlesztésre is lehet fordítani, például ipari parkok elérhetőségének javítására, hogy a gyártókapacitásokat növeljék, javítsák a gyártók és szolgáltatók letelepülési körülményeit. Ebben a kategóriában 100 milliótól egymilliárd forintig lehet pályázni, a támogatás a beruházás 25-50 százalékát teheti ki. A pályázatokat május 30-tól fogadják, és folyamatosan bírálják el egészen az év végéig.

Ugrás vissza Ugrás vissza...