Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nukleáris együttműködés Magyarország és Kína között

Cikk:

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Nur Bekri, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Energia Hivatalának vezetője a nukleáris oktatás, ismeretterjesztés és a kutatási-fejlesztési tevékenységek területén történő együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2015. május 26-án, Budapesten.
Seszták Miklós fejlesztési miniszter elmondta: Magyarország üdvözli a Kína által tett atomenergetikai lépéseket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.
 
A szándéknyilatkozat célja, hogy fejlessze és megerősítse a két ország közötti együttműködést a nukleáris oktatás, ismeretterjesztés és a kutatási-fejlesztési tevékenységek területén. A megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergia békés célú felhasználása területén tevékenykedő oktatók, kutatók és szakemberek speciális elméleti és gyakorlati képzésére, oktatási módszertanok kidolgozására és adoptációjára, az atomerőművek tervezése, létesítése, üzemeltetése és karbantartása terén szerzett tapasztalatok átadására, a radioaktív hulladékkezelés terén történő együttműködésre, tudásmegosztásra, az atomenergiával kapcsolatos társadalmi tudatosság és elfogadottság erősítésére.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 szeptemberében hasonló tárgyú megállapodást kötött Vietnámmal. A magyar-vietnami együttműködési megállapodás első lépését jelentő, nagyszabású nukleáris képzési program (HUVINETT) keretében már 2012 szeptembere óta több turnusban érkeztek vietnami szakemberek Magyarországra. A Paksi Atomerőmű és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által biztosított 6 hetes elméleti és gyakorlati képzéseken több mint kétszázan vettek részt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...