Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Januárban több mint 90 ezerrel nőtt az álláskeresők száma

Létrehozva: 2011. február 9.
Módosítás: 2011. február 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Idén januárban 15,7 százalékkal (93 ezer fővel) nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon az előző hónaphoz képest, és még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel többen kerestek állást az év első hónapjában mint decemberben - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból.

Az álláskeresők száma annak ellenére emelkedett ilyen nagy mértékben, hogy az év első hónapjában az előző hónaphoz képest 132,9 százalékkal - 21.100 darabbal - nőtt a bejelentett új állások száma. A foglalkoztatók összesen 37.000 új állást jelentettek be januárban. A januári zárónapon több mint 684.000 álláskeresőt tartottak nyilván, az előző év azonos időszakához képest létszámuk 4,8 százalékkal - 31.300 fővel - emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők száma már tavaly decemberben is jelentősen nőtt, akkor havi összehasonlításban több mint 35.000-rel emelkedett, éves összevetésben ugyanakkor még csökkenést mutatott.

Az egy hónap alatt végbement nagyarányú növekedés meghaladja a szokásos januári felugrás mértékét, ennek az az oka, hogy a január 20-i zárónapig "még nem sikerült teljes mértékben beindítani  a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét". A legtöbb álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, előbbiben 80.200, utóbbiban 74.600 főt.

A havi zárónapon csaknem 179.000 tartósan regisztrált álláskereső volt, az előző  havinál 4,6, az előző év azonos időszakinál pedig 9,2 százalékkal több. A nyilvántartásba belépők száma 131.500 ezer főt tett ki. A belépők között igen nagy arányban, 95,4 százalékban vannak a nyilvántartásba visszalépő álláskeresők - derül ki az adatokból.

Az új állások kétharmada államilag támogatott

A legtöbb új állásbejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén-, Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Békés megyéből érkezett, ezekben a megyékben 3.000 feletti volt a számuk. Az előző hónaphoz képest a legnagyobb relatív növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar megyében történt, ahol a hónap folyamán bejelentett állások száma több mint ötszörösére emelkedett, ami döntően az új közfoglalkoztatási rendszer beindulásának köszönhető (e két megyében a támogatott állások aránya 80 százalék felett van).

Az újonnan bejelentett állások 33,3 százaléka volt nem támogatott álláshely, 66,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretében kínálták a munkáltatók.

A hónap folyamán összesen 48.800 ezer állás állt rendelkezésre közvetítéshez, a növekedés az előző hónaphoz képest 17.400, az előző év azonos időszakához képest pedig 8.600. A januári zárónapig 28.100 állás maradt betöltetlen, ebből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területére - amely többségében a közfoglalkoztatás munkaerőigényét takarja -, valamint a vízgazdálkodásra és az építőiparra jut.

Ugrás vissza Ugrás vissza...