Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Öt nagy programból áll a nemzeti fejlesztési terv

Cikk:

Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért felelős államtitkára egy csütörtöki konferencián elmondta, a nemzeti fejlesztési terv Magyarország európai uniós csatlakozása szempontjából alapdokumentum lesz. Baráth Etele úgy vélekedett, hogy a dokumentum elkészítése egyéves késésben van, de ez év végéig el kell készülnie.

A nemzeti fejlesztési terv Magyarország európai uniós csatlakozása szempontjából alapdokumentum lesz, amely a csatlakozás időpontjában lép hatályba - hangsúlyozta Baráth Etele , a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért felelős államtitkára csütörtökön a dokumentum szerepéről rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Budapesten.
Elmondta: a nemzeti fejlesztési tervben öt operatív program jelenik meg. Ezek a következők: a gazdaságélénkítés operatív programja, az infrastruktúra, a humán erőforrás fejlesztése, az agrár- és vidékfejlesztés, illetve a területfejlesztés. Az államtitkár hivatalának feladatai közé tartozik az öt operatív program tartalmi összhangjának megteremtése.
Baráth Etele szólt arról, hogy a gazdaságélénkítés operatív programja, illetve az infrastruktúra operatív program a gazdasági tárca szervezésében, irányításával készül. Az infrastruktúra operatív program döntő módon a közlekedést, kisebb hányadban a környezetvédelmet érinti.
Az államtitkár szólt arról is, hogy a nemzeti fejlesztési terv kidolgozása nemcsak a 2006-ig szóló időszakra vonatkozik, hanem már most meg kell kezdeni a felkészülést a 2013-ig terjedő, következő európai uniós ciklusra. Baráth Etele jelezte: minden operatív programnak az a tárca lesz a felelőse, amelyiknek végre kell hajtania a programot.
Az államtitkár elmondta, hogy június 30-ig készítik el a 2004 januárjáig szóló ütemezést. A nyár végéig elkészül a nemzeti fejlesztési terv stratégiája, ezt követően kezdődhet társadalmi megvitatása. Baráth Etele úgy vélekedett, hogy a dokumentum elkészítése egyéves késésben van, de ez év végéig el kell készülnie.
A sajtótájékoztatón Parragh László , a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKI) elnöke fontosnak nevezte, hogy a nemzeti fejlesztési terv a kormányzati struktúrában külön jelenik meg, és a tárcák összehangolják tevékenységüket. Ő is úgy vélekedett, hogy a nemzeti fejlesztési terv készítésekor már a következő európai uniós ciklusra is el kell kezdeni a gondolkodást.
Parragh László szerint a nemzeti fejlesztési tervet társadalmi konszenzus alapján lehet elkészíteni, amiben a szakmai szövetségek, munkaadók, kamarák, a civil szféra képviselői is részt vállalnak.
Tóthné Pásztor Zsuzsanna , az EUfórium projekt vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nagy hangsúlyt helyez a társadalmi párbeszédre, és a nemzeti fejlesztési terv mellékleteként a társadalmi vita összefoglalóját is el kell juttatnia a közösségnek. Az EUfórium interneten közzétette a nemzeti fejlesztési tervvel, illetve a nemzetközi tapasztalatokkal kapcsolatos információkat, ezenkívül szóbeli párbeszédet szervez a témában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...