Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az NFT növeli a GDP-t és a foglalkoztatottak létszámát

Létrehozva: 2003. szeptember 23.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Százezer fővel növeli a foglalkoztatottak számát a Nemzeti Fejlesztési Terv, 0,8 százalékkal nő a GDP, és az operatív programoknak köszönhetően további 1,5 milliárd eurónyi tőke beáramlására lehet számítani - mondta el a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján Baráth Etele.

A Nemzeti Fejlesztési Terv adja a magyar gazdaság európai uniós felzárkózásának alapját - mondta Baráth Etele , a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnöke kedden a Magyar Közgazdasági Társaság e témában rendezett konferenciáján.

Baráth Etele tájékoztatása szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv a rendelkezésre álló forrás felhasználása esetén 0,8 százalékkal növeli a magyar GDP-t és 100 ezer fővel a foglalkoztatottak létszámát; emellett a versenyképességre is pozitív hatással lesz.

A hivatal elemzése szerint a gazdaságra ezenfelül is hatása lesz az NFT-nek. Az operatív programok révén mintegy 1,5 milliárd eurónyi tőke érkezik az országba; a 2006 utáni időszakban pedig további 1 milliárd euró hatása lesz a programok akkori befejeződésének.

A hivatal vezetője elmondta, hogy a magyar gazdaság növekvő beruházás-orientáltsága mellett több, mint kétharmados értékkel járul hozzá az NFT a beruházások növekedéséhez. Utalt arra, hogy míg 2003-ban a beruházások volumene 3-3,5 százalékkal nő, a bővülés jövőre 8-11 százalék is lehet.

Vitafórum az NFT továbbfejlesztéséről

- A magyar gazdaság hosszabb távú fejlődésének fő irányait kijelölő Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítése a gazdaságvezetés régi adóssága. A munka további halogatása az elkövetkező években elnyerhető EU-s támogatások elérését is lehetetlenné teheti. A konferencia célja ezért az, hogy vitafórumot teremtsen a szükséges tennivalók tisztázására.

A tárgykör általános kérdésein túlmenően néhány speciális terület - így a kistérségi és kisvállalati képviselet és támogatások - sajátos problémái is megvilágításra kerülhetnek - foglalta össze a konferencia célját Papanek Gábor , az MKT Ipari Szakosztályának elnöke, az MTA Ipar- és Vállalatgazdasági Bizottságának alelnöke.

Ugrás vissza Ugrás vissza...