Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb öt gazdaságfejlesztési pályázatot indít az NFÜ

Cikk:

Könnyített feltételekkel és magasabb előleggel írt ki öt gazdaságfejlesztési pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A mikro-, kis- és középvállalkozások komplex vállalati technológia-fejlesztésre pályázhatnak február 23-tól.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) újabb öt gazdaságfejlesztési pályázatot jelentetett meg 36,5 milliárd forint kerettel - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára pénteken. A pályázatoknál könnyítették a feltételeket, megemelték a kifizetendő előleg mértékét, miközben a pályázók választhatnak aközött, hogy megtartják vagy emelik az alkalmazottak létszámát, vagy inkább az árbevételüket növelik.

A kormány a válság hatásainak mérséklésére az uniós forrásátcsoportosítás révén 111 milliárd forinttal, 847 milliárdra növelte a Gazdasági Operatív Program hétéves keretét, ami lehetővé teszi, hogy a már ismert konstrukciók mellett újakat indítsanak, például a magas foglalkoztatási hatású beruházások komplex támogatására. Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás mértéke nő, például a 33 leghátrányosabb kistérségben 70 százalék is lehet. Az átlagos támogatási mérték 50 százalék.

Bővítették az elszámolható költségek körét, egyes pályázatok esetében - például a magas foglalkoztatási hatású projekteknél - felgyorsítják a döntéshozatalt és 37 munkanapon belül megszületik a döntés.

A pénteken megjelent gazdaságfejlesztési pályázat részben a komplex vállalati technológiai fejlesztést támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében. A 16,5 milliárd forintos keretből 13 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, míg 3,5 milliárd forint a Közép-Magyarországi Operatív Program keretét terheli. A pályázatokat február 23. és március 30. között lehet beadni. A nagyvállalatok számára is elérhető komplex vállalati technológia fejlesztésre 9 milliárd forint keret áll rendelkezésre a mostani pályázati körben, amelyre március 30. és május 5. között lehet jelentkezni.

A leghátrányosabb helyzetű térségekben a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló kiírásban a komplex beruházás támogatására 4 milliárd forintot szánnak. A pénzre február 23. és március 30. között lehet pályázni. A komplex beruházások támogatására a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 7 milliárd forint keretet különítettek el, amelyre május 5-étől lehet pályázni.

Február 13-án újabb három gazdaságfejlesztési pályázatot írnak ki: a magas foglalkoztatási hatású projektek komplex fejlesztésére, a beszállítóvá válás támogatására, illetve a vállalati innováció ösztönzésére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...