Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFÜ: emelt mértékű áfával tervezzenek a pályázók

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azt javasolja, hogy az áfával érintett és 2009. június 30-át követő teljesítési dátumú termék- és szolgáltatás-beszerzések esetében a pályázók az emelt mértékű áfával tervezzenek.

Az Országgyűlés májusban fogadta el az idei adótörvények módosítását, amelynek részeként július 1-jétől 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs. A magasabb áfával a jelenleg nyitott és a jövőben kiírásra kerülő tervezési és pályázati felhívásoknál javasolt tervezni. Azok számára azonban, akik már aláírt támogatási szerződéssel, vagy támogatói döntéssel rendelkeznek, vagy pályázatukat már benyújtották, a benyújtott és/vagy elfogadott költségvetés keretei az irányadóak.

Az áfára vonatkozó elszámolhatósági szabályok nem változnak, tehát a benyújtott, 2009. június 30. utáni teljesítési dátumú számlák a megemelt áfa összegével elszámolhatóak. Az NFÜ vizsgálja annak objektív feltételeit, hogy a kizárólag az áfa emeléséből adódó elszámolható projektköltség-növekmény ellentételezésére milyen lehetőségek adódnak. Ehhez kormányzati szintű döntés szükséges, melynek előkészítése folyamatban van - áll az NFÜ közleményében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...