Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A foglalkoztathatóság fejlesztésére eddig 122 milliárd forint támogatás

Cikk:

A foglalkoztathatóság fejlesztésére, a munkaerőpiacra való belépés elősegítésére, ösztönzésére az Európai Szociális Alapból 150 projekt részesült mintegy 122 milliárd forint támogatásban a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) 2007 óta - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 5 milliárd forint előleget, és számla alapján további mintegy 93 milliárd forintot fizettek ki, összesen 56 projekt záró elszámolását fogadták el.

Az elmúlt évben az Új Széchenyi Terv keretében a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű emberek munkába való visszatérését, továbbá innovatív és kísérleti foglalkoztatási programok megvalósítását támogatták az intézményrendszeren keresztül. Az idén az első negyedévben társadalmi egyeztetésre bocsátották az "Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok", "Foglalkoztatási megállapítások támogatása" és a "Tranzitfoglalkoztatás az építőiparban" című konstrukciókat, a pályázatokat legkésőbb április 30-áig meghirdetik.

Az Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok (TÁMOP 1.4.3.) pályázat keretében elsősorban a zöld munkahelyek létrehozását, kialakítását, a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának segítését, a fiatalok elhelyezkedését segítő programok megvalósítását támogatják. A pályázat tervezett keretösszege 4,7 milliárd forint, a pályázat keretében elnyerhető támogatás mértéke minimum 60 millió forint, maximum 200 millió forint lehet.
 
A "Foglalkoztatási megállapodások támogatása" (TÁMOP 1.4.5) konstrukcióval az olyan regionálisan és helyi szinten kialakult foglalkoztatási együttműködéseket támogatják, amelyek a munkaerő-piac bővítéséhez, a célcsoportok képzéséhez, elhelyezkedéséhez, a szereplők együttműködésének erősítéséhez szükségesek. A tervezett keretösszege 1,4 milliárd forint, a pályázat keretében igényelhető támogatás  legalább 40 millió forint, de legfeljebb 80 millió forint lehet.
 
A "Tranzitfoglalkoztatás az építőiparban" (TÁMOP 1.4.6) pályázat közvetlen célja a szakma megszerzése foglalkoztatással egybekötött képzés keretében. Közvetett cél a munkanélküliek szakmához, munkához, rendszeres munka-jövedelemhez juttatása. A pályázat tervezett keretösszege 3 milliárd forint, amely várhatóan 15-60 pályázat támogatását teszi lehetővé. A mostani pályázat keretében igényelhető támogatás összege legalább 60 millió  forint, de legfeljebb 150 millió forint lehet.

Az Új Széchenyi Terv uniós forrásainak foglalkoztatási hatása nem merül ki csupán a TÁMOP pályázatainak eredményeiben, hiszen minden elköltött euró révén magyar alkalmazottak dolgoznak a beruházásoknál, vagyis az országban jelentős foglalkoztatási hatással bír minden uniós támogatással megvalósuló projekt - utal rá az NFÜ.

Az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben 169.500 munkavállaló munkaerő-piacra való visszatérését szeretnék segíteni, a képzésekben több mint 76 ezren vehetnek majd részt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...