Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Digitális közmű kell a versenyképességhez

Cikk:

A Nemzeti fejlesztési terv keretében csütörtökig 11 944 pályázatot zártak le, a kifizetett támogatás értéke 676,7 milliárd forint - közölte Kovács István Vilmos. Az NFÜ elnökhelyettese szerint az országban szükség lenne egy megfelelő sávszélességű, közműszerűen működő szélessávú hálózatra is.

Csütörtökön délután Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese egy órán át élőben válaszolt olvasóink kérdéseire a kormányzati portál on-line fogadóóráján. Az olvasók többek között a szélessávú internet további elterjesztéséről, az első Nemzeti fejlesztési terv eredményeiről és a pályázatokkal kapcsolatos információk elérhetőségéről kérdezték az elnökhelyettest.

Kovács István Vilmos szerint Magyarországon nem alakult ki megfelelő verseny a szélessávú internet piacán, emiatt a szolgáltatás még mindig drága, valódi szélessávú sebesség csak mintegy ezer településen áll rendelkezésre, és a jelenlegi tendenciák alapján nem várható, hogy üzleti alapú szolgáltatásokkal gyökeres változásokat lehetne elérni. További probléma, hogy az államigazgatás és a közintézmények szélessávú ellátása rugalmatlan és költséges. Az UMFT több százmilliárd forintos tervezett tartalom és alkalmazás fejlesztése legalább 6 Mbps tényleges sávszélességet kíván meg, miközben hazánkban a névleges sávszélesség is csak 3 Mbps. Szükség van arra, hogy megfelelő átvitelt biztosító közműszerűen működő hálózattal mind elérésben, mind pedig árazásban valódi széles sáv juthasson el mindenkihez: rendszerszerű alkalmazások jöjjenek létre, szigetszerű fejlesztések összehangolásra kerüljenek, és mindez további állami beruházásokat generáljon -  - fogalmazott az elnökhelyettes.

Százmilliárd forint a kistérségi munkahelyteremtésre

Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elökhelyettese a kormányzati portál on-line fogadóóráján

Az NFÜ elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy kistérségi fejlesztésekkel lehet megoldani a hátrányos helyzetű területeken a munka támogatását: a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben átfogó stratégiai programokat indítanak, középpontban a foglalkoztatás bővítésével, a munkahelyteremtést célzó fejlesztésekkel. Ilyen célokra összességében százmilliárd forintot meghaladó összeg fordítható.

Pályázatok mikrovállalkozásoknak

A mikro- és kivállalkozások támogatására kiírt pályázatok január 31-én zárulnak le. Mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére automatikus, gyors átfutású pályázati lehetőséget biztosított az NFÜ a GOP 2.1.1 A és a KMOP 1.2.1 A kiírásokban. A 2009-es pályázatok társadalmi egyeztetése ezekben a napokban is folyik, ezen új kiírások februárban jelenhetnek meg.

Hírlevél is segíti a pályázókat

A pályázatokkal kapcsolatos információkért érdemes felkeresni az NFÜ honlapján a pályázati keresőt, de az ügynökségnél egy telefonos call-center is az érdeklődők rendelkezésére áll. Aki a személyes segítségnyújtást részesíti előnyben, az kistérségi koordinátorokhoz fordulhat, akik neve megtalálható az NFÜ honlapján. A honlapon a pályázók feliratkozhatnak a hírlevélre is, így automatikusan megkapják az őket érintő legfontosabb információkat.

Statisztika készül a lezárt pályázatokról

A csütörtöki állapot szerint az NFÜ honlapján levő számláló 11 944 lezárt Nemzeti fejlesztési terv pályázatot mutatott, 676,7 milliárd kifizetett támogatási értékben, míg az Új Magyarország fejlesztési terv 21 601 beérkezett pályázatából (ebbe beleértendők a kiemelt projektek is) 1897,7 milliárd forint értékű projektre született támogatási döntés.

A 2004-2006-os első Nemzeti fejlesztési terv programjainak tervezett lezárása 2008. december 31-e volt. Ez alól kivételt képeztek azok a fejlesztések, amelyek a szabályozás szerint állami támogatásnak minősülnek, ezeknél a végső elszámolásnak április 30-ig kell megtörténnie. A pénzügyi válságra tekintettel az Európai Bizottság további féléves hosszabbítási lehetőséget biztosít a tagállamok számára.

A fogadóóra teljes szövegét elolvashatja a fórumban!

Ugrás vissza Ugrás vissza...