Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Telephely- és iparfejlesztési pályázatot ír ki az NFÜ

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy héten belül új pályázatokat ír ki telephelyfejlesztésre, valamint regionális iparfejlesztésre. A két pályázatra összesen 37 milliárd forint áll rendelkezésre.

Telephelyfejlesztést, továbbá egyedi regionális iparfejlesztést szolgáló pályázat megjelenését jelentette be csütörtökön Győrben egy vállalkozói fórumon Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy héten belül kiírja az új pályázatokat. A vállalkozók igénye alapján életre hívott program a kis- és középvállalkozások telephelyeinek fejlesztését, korszerűsítését, e telephelyek kihasználtságának növelését szolgálja. Ennek keretében a vállalkozások 10 milliótól 150 millió forintig vehetnek igénybe vissza nem térítendő forrásokat a nevezett célokra - közölte Bajnai Gordon.

A pályázati konstrukció mind a hét régióra kiterjed, s országosan összesen több mint 17 milliárd forint áll e vállalkozások rendelkezésére. A Nyugat-Dunántúlra ebből 3 milliárd forint fejlesztési forrás jut. A minisztérium országosan több mint 300 pályázattal számol, ezen belül Győr térségéből több mint 50-nel. A Nyugat-Dunántúlon tevékenységet folytató középvállalkozások 40 százalékos, míg a mikro- és kisvállalkozások akár 50 százalékos támogatási arányban részesülhetnek, a többi önrész. A pályázók köre nyitott, úgy gazdasági társaságok, mint szövetkezetek igényelhetnek ilyen támogatást, iparági megkötöttség nélkül.

A másik pályázati lehetőség az egyedi regionális iparfejlesztést, ipartelepítést szolgálja. Ezen az önkormányzatok vállalkozásokkal összefogva tudnak majd pályázni. Cél, hogy az adott településre vállalkozás települjön, és ott munkahelyeket teremtsen. Ez a pályázat is kiterjed valamennyi régióra. A pályázat a jelentős foglalkoztatást biztosító befektetők telephelyeinek infrastrukturális modernizációját, a kihasználtság növelését segíti úgy, hogy a telephelynek helyet adó települések versenyképességét fokozza, és javítsa a helyi munkaerő kapacitás foglalkoztatottságát. E pályázat keretében több 20 milliárd forint áll az önkormányzatok illetve a vállalkozások rendelkezésére, s a Nyugat-Dunántúlra ebből is 3 milliárd forint jut.

Az igényelhető összeg 100 és 1000 millió forint között lesz, s ennél 30 százalékos támogatási arányra számíthatnak a potenciális pályázók. E konstrukciónál a gazdasági társaságok mellett  önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint szövetkezetek pályázhatnak.

A jelenlegi elképzelések szerint e pályázatok benyújtására 2009. május 30. és december 31-e között lesz lehetőség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...