Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az NGM 92 ezer forintos minimálbérre tesz javaslatot

Cikk:

A kormány 90 ezer forintos minimálbérre, 108 ezres garantált bérminimumra, a versenyszférában pedig 5 százalékos béremelésre tesz javaslatot a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak. A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőnek átmeneti hozzájárulást kell fizetniük, egy százalékponttal emelkedhet az egészségbiztosítási járulék mértéke – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményéből.

A kormány az adórendszer átalakításának hátrányos hatásainak semlegesítésére egyidejűleg kivezeti az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézményét. Első lépésben bérpolitikai eszközeit felhasználva javaslatot fog tenni a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) a minimálbér 92.000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108.000 forintra emelésére. Fenntartja továbbá a költségvetési szférában jelenleg is működő kompenzációs rendszert, amelynek eredményeként 2012-ben sem csökkenhet senkinek a havi nettó jövedelme. A versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást tesz a kormány – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. A kabinet az NGTT ülésén javasolni fogja, hogy az állam a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés egy részét a munkáltatónak részben visszatérítse.

Hozzájárulást kell fizetniük a 202 ezer forint felett keresőknek

Azok számára, akik a bérelemés után is nettó keresetcsökkenést kénytelenek elkönyvelni, a kormány célzott kompenzációs rendszert alakít ki. Akik ténylegesen alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és az adóhatóság felé igazolják a fizetésük csökkenését, valamint hogy a szürke- és feketegazdaságból nem származik plusz jövedelmük, kompenzációt kapnak a NAV-tól. A kompenzáció végső összegét az éves jövedelem alapján határozzák majd meg, de a munkavállalók előlegben részesülhetnek. A kompenzációs rendszer forrásait az szja-ból teremtenék elő: amíg az egykulcsos adó bárkinek is jövedelemkiesést okoz, a havi bruttó 202 ezer forint felett keresők fizetését úgynevezett átmeneti hozzájárulás fogja terhelni, a hozzájárulás összegét a 202 ezer forint feletti rész alapján számítják ki.

Egy százalékkal nő az egészségbiztosítási járulék

Az egészségügy finanszírozási oldalának rendbe tétele érdekében a kormány egy százalékponttal növelné a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulékot. Az egészségügy finanszírozása az utóbbi években hatalmas tőkeinjekciókat követelt az államtól, amelynek komoly szerepe volt az adóssággenerálásban, azaz az államadósság növelésében – áll a tárca közleményében. Az NGM hozzáteszi: az idei törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállal arra, hogy megteremti az egykulcsos, arányos személyi jövedelemadózás rendszerét; 2012-ben befejezi a munkát és családokat támogató adórendszer kiépítését, általánossá téve az arányos adózást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...