Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közös programon dolgozik a kormány és a bankszektor

Cikk:

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség közös programot dolgoz ki a devizahitelesek tehermentesítésére, egyben a kkv-k, az otthonteremtők, a mezőgazdasági és energiahatékonysági beruházások pénzügyi forrásokkal való ellátására.

Konzultációsorozat kezdődött a gazdasági tárca, a bankszövetség és a PSZÁF között, a kormány és a bankszektor együtt dolgozik tovább a devizahitelesek tehermentesítésén - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőivel csütörtökön. A bankszövetség két héten belül elkészíti javaslatát a kormány számára a svájci frank hitelprobléma kezelésére, ennek része lehet az árfolyamgát rendszerének átgondolása is – mondta el Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke. A javaslatok kidolgozásában 6 bank - az UniCredit, az Erste, az OTP, az FHB, a Raiffeisen és a K and H - vezetője,vezérigazgatója vesz részt. A szövetség azt várja lakásberuházások és kisvállalkozások hitelezésnek felpörgetésétől, hogy csökkenjenek a bankrendszer terhei.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a PSZÁF-fal és a Magyar Bankszövetséggel olyan programot dolgoz ki, ami elősegíti a növekedést, pénzzel látja el a kis- és középvállalatokat, az otthonteremtőket, a mezőgazdaságot és az energiahatékonysági beruházásokat – mondta Matolcsy György. A program része a lakossági devizahitel gondok közös megoldása, valamint az üzleti szektor és a családok pénzügyi forrásokkal való ellátása. Emellett meg kell találni mindazokat a válaszokat, amelyeket az Európai Unió pénzügyi szabályozásának változásai tesznek szükségessé. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a Magyar Fejlesztési Bank feltőkésítéséről, az alaptőke 60 milliárd forinttal való felemeléséről; ez lehetővé teszi, hogy a bank 600 milliárd forinttal több hitelforrást helyezzen ki a gazdaságba. A miniszter szerint a kormány új otthonteremtési programjának eredményeként 0,2-0,4 százalékkal bővülhet a GDP jövőre.

A megbeszélésen a felek megállapodtak abban, hogy amíg közös program nincs, addig a kormány egyoldalúan nem indít el újabb lépéseket a devizahitelesek megsegítésére. A miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott: nem tanácsos kivárni egy új programig, aki teheti, éljen a végtörlesztési lehetőséggel. A nemzetgazdasági tárca vizsgálja azt a lehetőséget, hogy a bankadó alapjából levonható legyen 2012-ben és 2013-ban annak a hitelkihelyezés-bővülésnek az összege, amelyet a bankok a kormánnyal közös megállapodás alapján végrehajtanak.

Szeptember 29. és október 23. között összesen 23.046 ügyfél élt a végtörlesztés lehetőségével, az aktuális árfolyamon ez összesen 133,8 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára 33,4 milliárd forint veszteséget okozott. (Aktuális árfolyamon a végtörlesztés napján érvényes aktuális devizaárfolyam értendő, amely bankonként eltérő.) A PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek – mondta el Szász Károly. A PSZÁF elnöke arra számít, hogy november végén, decemberben tovább nő a végtörlesztők száma, miután ekkorra kaphatnak forinthitelt azok, akik így oldják meg a végtörlesztést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...