Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az NGM szerint bővülhet idén a gazdaság

Cikk:

Enyhe, 0,1 százalékos gazdasági visszaesést és 5,1 százalékos inflációt jósol 2012-re Magyarország számára az Európai Bizottság. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban előfordulhat, hogy Magyarország gazdasági növekedéssel tudja zárni a 2012-es évet, hiszen az EB korábbi, 1,4 százalékos számításával szemben a 2011-es gazdasági növekedés is elérte az 1,7 százalékot a KSH adatai szerint.

Az első negyedév után növekedési tendenciát jósol Magyarország számára idén az Európai Bizottság, de az éves növekedési szint a Brüsszelben csütörtökön kiadott legfrissebb előrejelzés szerint mínusz 0,1 százalékos lesz. Időszakos prognózisának keretében az Európai Unió végrehajtó testülete jelezte, hogy a teljes EU szintjén is zéró növekedést, azaz stagnálást vár ez évben, míg az euróövezetben mínusz 0,3 százalékot jelzett előre. A testület az egész unióban idén várt növekedési kilátásokat rontotta a tavaly novemberi előrejelzésben még 0,6 százalékra (az euróövezetben 0,8 százalékra) jósolt bővülésről. Magyarország esetében az ősszel még 0,5 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre a bizottság. A végleges tavaszi előrejelzést a testület a tervek szerint májusban teszi közzé, a tavalyi adatok véglegesítését követően.

A most kiadott időszakos elemzésben Magyarországgal kapcsolatban a bizottság emlékeztetett arra, hogy tavaly, elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a gazdaság, mégpedig a friss előrejelzés szerint 1,7 százalékkal. A belső kereslet tavaly negatív maradt, bár a csökkenés üteme mérséklődött. A bizonytalanságok, a magas munkanélküliség és a svájci frank árfolyam-emelkedése miatt növekvő eladósodottság következtében a háztartások fogyasztása sem mutatott fellendülést. A tavalyi év második felében a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a bizonytalanságokkal szemben, mint azt őszi előrejelzésének idején vélte a bizottság. A jelentés emlékeztetett arra, hogy a külső környezet rosszabb, mint az őszi előrejelzés idején várták, mert Magyarország legnagyobb exportpiacai alacsonyabb mértékben bővülnek. Ennek érezhető hatásai vannak a növekedési kilátásokra, mert a magas exportarány miatt a magyar gazdaság nagyon nyitott - tette hozzá a bizottság.

Az infláció idén 5,1 százalékos lesz Magyarországon és 2,3 százalékos uniós átlagban az előrejelzés szerint. A bizottság ezt jelentős részben a közvetett adók, köztük az áfa emelkedésének tulajdonítja, emellett a feltételezettnél magasabb olajáraknak és az útfenntartási támogatás csökkentésének.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem ért egyet az Európai Bizottság februári időközi előrejelzésével. Egy évvel ezelőtt a Bizottság 2011-re 1,4 százalékos GDP növekedést prognosztizált Magyarország növekedésére, ezzel szemben a KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar GDP 1,7 százalékkal bővült, vagyis Brüsszel 0,3 százalékot tévedett a tavalyi előrejelzésében – áll a tárca közleményében. Ezek alapján valószínű, hogy Magyarország nem hogy csökkenést, de az eurozóna átlagát jóval meghaladó növekedést mutat majd fel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...