Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre az NGM

Cikk:

Közzétette a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján csütörtökön. A prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel. A kormány először május végén tárgyalhatja a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyet várhatóan június 15-én terjeszti az Országgyűlés elé.

Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő 1,4 százalékos mértéknél kevésbé, 1,2 százalékkal esik vissza idén a háztartások fogyasztása a dokumentum szerint, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővül a korábban várt 0,7 százalék helyett. Az infláció az idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül. Az export idei, 4,7 százalékos növekedési üteme jövőre 8,8 százalékra gyorsul, az importbővülés idei 2,8 százalékos üteme pedig 8,0 százalékra emelkedik. A foglalkoztatottak száma az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal bővül. A prognózis az idén és jövőre is 299,40 forintos euróárfolyamot vesz alapul.

Június 15-én nyújthatják be a költségvetést

Május végén tárgyalhatja először a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A fejezetgazdák, akik a keretszámokról már kedden értesültek, csütörtökön kapták kézhez a normaszövegre tett javaslatot, javaslataikat hétfőig kell elküldeniük a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, majd két- és többoldalú egyeztetéseket tartanak ezekről. A közigazgatási államtitkári értekezlet május 24-én tárgyalhatja az előterjesztést, majd egy héttel később, május 30-án első olvasatban a kormány elé kerülhet. Másnap, május 31-én a kabinet átadja a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak és az Állami Számvevőszéknek. Előbbinek június 11-ig kell megküldenie véleményét a kormánynak. A kabinet második olvasatban - már a Költségvetési Tanács véleményének ismeretében - június 13-án tárgyalja a büdzsét, majd a tervek szerint június 15-én beterjeszti azt az Országgyűlésnek. A költségvetés főszámait várhatóan július 9-ig tárgyalja majd a parlament.

Ugrás vissza Ugrás vissza...