Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:NHH: még folyamatban van a mobiltender elbírálása

Cikk:

Márton György, a Nemzeti Hírközlési hatóság szóvivője szerint még folyamatban van az októberben kiírt mobiltender elbírálása.

A pályázattal kapcsolatban megjelent sajtóinformációkra reagálva Márton György hozzátette, az NHH szakértői és az értékelő bizottság jelenleg is elemzi a beérkezett pályázatokat, illetve a hiánypótlások során beszerzett információkat.

A szóvivő az MTI érdeklődésére a folyamatban lévő pályázatról és a pályázatok tartalmáról nem nyilatkozott. Ugyanakkor közölte, hogy az NHH természetesen érzékeli a pályázat körüli rendkívüli érdeklődést, de ez önmagában véve és érdemben semmiképpen nem befolyásolja a döntést.

Aláhúzta, hogy megítélése szerint az érdeklődés és természetesen a pályázók nagy száma is jelzi, hogy a hatóság kiindulópontja, miszerint szükséges a mobilpiac élénkítése és esetleg egy új szolgáltató piacra lépése, továbbra is helytálló.

A pályázat meghirdetésével az NHH szándéka az volt, hogy olyan új szolgáltató jöjjön a magyar mobilpiacra, amely hozzá tud járulni a verseny élénkítéséhez, az árak csökkenéséhez, új szolgáltatások megjelenéséhez, illetve a fogyasztói megelégedettség növeléséhez.
    A frekvenciahasználati jogosultságok pályázatairól szóló kormányrendelet és a kiírás szerint az NHH a döntéssel nincs késében, hiszen ezt március 21-ig kell meghoznia. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a hatóság októberben még abban reménykedett, hogy a folyamat 2008 decemberében, 2009 januárjában lezárulhat - mondta Márton György.

A korlátozottan rendelkezésre álló, nemzeti kincset jelentő frekvencia készlet használatba adásáról szóló határozat hosszú időre befolyásolhatja a magyarországi mobilpiac működését és fejlődését, a több mint 12 millió felhasználó helyzetét és a ma egyre fontosabbá váló vezeték nélküli, mobil internet magyarországi elterjedését.

Az NHH és a pályázati bizottság mindezeket a szempontokat figyelembe véve fogja meghozni felelős döntését - tette hozzá a szóvivő. Az NHH a verseny élénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg októberben. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az úgynevezett „A" blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B" blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

A további öt csomag - "C" blokk - a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...