Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Szebek jogutódaként működik majd a NIBEK

Cikk:

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódaként, de a várható törvényi felhatalmazásnak köszönhetően hatékonyabban és racionálisabban működik majd az új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, Samu Attila szerint.
 

A 2012. január 1-jével létrehozandó új adatkoordinációs szervezetre azért van szükség, mert a 2001 óta működő Szebek nem tudta a ma elvárt hatékonysággal betölteni a feladatát. Az új biztonsági kihívásokra többek között a szervezetek hatékonyabb együttműködésével kell reagálni, ehhez pedig a gyors adatelérés is szükséges – érvelt Samu Attila. A tervezett átalakításról a Belügyminisztérium törvényjavaslatot készített, amelynek sürgős országgyűlési tárgyalását "fontos nemzetbiztonsági érdek" indokolta.

A főtanácsadó szerint a legfontosabb érdemi változás, hogy az eseti adatszolgáltatás helyett lényegében közvetlen elektronikus adatlekérési jogosítványa lesz a szervezetnek. Az adatigénylés csak célhoz kötött lehet, jogszerűségének és az adatkezelő egyéni felelősségének megállapíthatónak kell lennie. Erre a jogosítványra a főtanácsadó szerint azért van szükség, mert egyes szervek nem minden esetben adták át a kért adatokat a Szebeknek, így az nem tudta betölteni valódi célját. Több esetben előfordult, hogy az együttműködő szervek nem tudtak arról, hogy ugyanazon személlyel szemben ugyanabban az időben egy másik szerv is titkos adatgyűjtést folytat. Ezek a párhuzamosságok az új - 2012. december 31-ig kialakítandó - elektronikus adatlekérési rendszernek köszönhetően megszűnnek majd, és a NIBEK már nem lesz kiszolgáltatva az egyes adatkezelőknek – magyarázta Samu Attila. (Adatkezelőnek számít mások mellett a rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal vagy az Információs Hivatal.)
 

A NIBEK csak célhoz kötötten kérhet le személyes és különleges adatokat, és valamennyi adatigénylést szigorúan naplózni kell mind a NIBEK-nél, mind az együttműködő szervnél. Ennek ellenőrzését a 2012. január 1-jétől működő alapvető jogok biztosának intézménye, a Péterfalvi Attila által irányítandó Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végzi majd.

A NIBEK - jogelődjéhez hasonlóan - szintén nem folytathat titkos információgyűjtést, de ha az említett esethez hasonló párhuzamosságokat lát, javaslatot tehet például az ügyek összekapcsolására, az érintett szervezetek együttműködésére. A médiában megjelent egyes hírekkel szemben a NIBEK nem von majd el semmilyen hatáskört a nemzetbiztonsági szolgálatoktól. A NIBEK vezetőjét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is beszámoltathatja, ami törvényes működésének, ellenőrzésének egyik fontos garanciális eleme.

A jövőre kiépítendő zárt elektronikus adatlekérési rendszer biztonságát informatikai fejlesztésekkel fogják garantálni, így illetéktelenek nem férhetnek majd hozzá az adatbázisokhoz. A NIBEK-nek a kormányzat felé tájékoztatási feladata is lesz, ám ennek keretei még nincsenek meghatározva.

Ugrás vissza Ugrás vissza...