Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NIBEK: támogatta a szakbizottság a házelnök módosítóit

Létrehozva: 2011. december 6.
Módosítás: 2011. december 6.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn egyhangúlag támogatta Kövér László (Fidesz) házelnöknek a Nemzeti Információs és Bűnügyi Központ (NIBEK) létrehozásáról szóló javaslathoz benyújtott módosító indítványait.

Kövér László házelnök több módosító javaslatot nyújtott be a múlt héten ahhoz a Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte előterjesztéshez, amely egyebek mellett egy új titkosszolgálatot hozna létre. Az Országgyűlés fideszes elnöke, volt titkosszolgálati miniszter egy indítványában - az eredeti javaslattal ellentétben - nem tenné lehetővé az új szervezetnek a nemzetbiztonsági szolgálat jogállást, arra hivatkozva, hogy a NIBEK a tervek szerint nem folytatna titkos információgyűjtő tevékenységet, hanem csak koordinációs és értékelő, elemző munkát végezne.

A házelnök egy másik javaslatában kizárólag belföldre korlátozná az új központ hatáskörét, hiszen szerinte az ország külső függetlenségéhez kötődő értékeléseket és tájékoztatást nem lenne szabad a belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez utalni, hanem azt meg kell hagyni a külügyminiszter felügyelete alatt álló Információs Hivatalnak.

Kövér szerint emellett túlzott nemzetbiztonsági kockázattal járnak a javaslat azon rendelkezései, amely közvetlen elektronikus adatkapcsolat kiépítését írná elő a központtal együttműködő szervek adatkezelési rendszerével, ezért ezeket - az adatbázis külső támadhatóságának megelőzése érdekében - kivenné a javaslatból.

Ugrás vissza Ugrás vissza...