Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szigorodik a matrica-ellenőrzés január 1-jétől

Cikk:

Januártól 300 emberrel és 60 járművel ellenőrzi az úthasználati díjak befizetését a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az ellenőrök a pótdíj befizetéséig megtilthatják a jármű továbbközlekedését.

Az eddigi 56 fő és 13 autó helyett 2009. január 1-jétől mintegy 300 emberrel és 60 járművel ellenőrzik az úthasználati díj befizetését - jelentette be Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) főigazgatója szerdán. Az autósokat az NKH nevével ellátott, narancssárga mellényt viselő ellenőrök tárcsákkal állítják majd meg. Az ellenőrök a pótdíj befizetéséig megtilthatják a jármű továbbközlekedését. A hatóság e jogával többnyire a határ közelében, külföldi teherautók esetében fog élni, ahol kétséges a bírság későbbi behajtása. Magyar rendszámú autók esetében főszabályként csekket állítanak majd ki a helyszínen - mondta a főigazgató.

A hatósági ellenőrök a matricavizsgálatot átfogó ellenőrzéssé is kiterjeszthetik, azaz többek között megvizsgálhatják a jármű általános műszaki állapotát, és kiszűrhetik a túl hosszú ideje vagy túlsúlyos járművet vezető kamionosokat. Az ellenőrök szabálysértés esetén eljárási jogosultsággal is rendelkeznek.

Néhány hónap múlva kezdődhet meg egy online, valós idejű számítógépes rendszer tesztelése, amely az utakon szolgálatot teljesítő ellenőröket hivatott ellátni információval. A rendszer a korábban kirótt, de még be nem fizetett bírságot is jelezni fogja, így az autósokat korábbi mulasztásaikért is megállíthatják. Az úthasználati díj befizetését 2009. január 1-je előtt az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) ellenőrizte, innen került át e jogkör a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...