Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:NKÖM: Változott tárca-filozófia

Létrehozva: 2003. február 5.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az eredeti tervekhez képest néhány hónapos csúszással, várhatóan csak 2004 októberében adják át a millenniumi városközpontba tervezett kulturális tömböt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának évismertető sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy művészmozi-hálózat fejlesztésére félmilliárdot, a művelődési házak "újjáélesztésére" nyolcszázmilliót szán idén a tárca.

Semmi sem lehet most fontosabb az EU-csatlakozásnál, és nincs annál szebb kötelesség, mint Magyarország kulturális múltját, hagyományait, szellemi értékeit bevinni ebbe a közösségbe - mondta Görgey Gábor miniszter a NKÖM évismertető szerdai sajtótájékoztatóján. Alapvetően megváltozott a kulturális tárca filozófiája - hangsúlyozta. - Nincsenek kiemelt területek, "udvari költők"; az alkotók egyenlő eséllyel részesedhetnek a támogatásokból. Elmondta: a tavalyi ötmilliárd helyett idén már 6,1 milliárd forint felett rendelkezik a Nemzeti Kulturális Alapprogram, de elképzelhető, hogy ez az összeg tovább emelkedik. Kibővül a pályázati lehetőségek köre: az idei évtől multimédiás alkotásokra és kulturális tartalmú honlapokra is lehet támogatást kérni.

Félmilliárd művészmozikra

Országos művészmozi hálózat fejlesztéséről is döntött a tárca, erre a célra ötszázmillió forintot oszthatnak szét 2003-ban. Kétféleképpen lehet pályázni: "art-moziként" akkor, ha havonta a filmek legalább fele európai, illetve magyar művészfilm, és ezekből naponta minimum kettőt vetítenek. Napi két előadás az "art-terem" támogatásának feltétele is, azzal a megkötéssel, hogy legalább ötven férőhelyesnek kell lennie. Mozik fejlesztésére 50 milliót, termek kialakítására 30 milliót lehet igényelni, de csak abban az esetben, ha az önkormányzat 35 százalék saját forrást biztosít. Nyolcszázmillió forintot szán idén a minisztérium a művelődési házak felújítására. Az erről szóló pályázati kiírás várhatóan még februárban megjelenik.

Millenniumi városközpont: áttervezés

Várhatóan négy-hat hónapot csúszik a millenniumi városközpontba tervezett kulturális tömb átadásának határideje - közölte Hámori Tamás, a beruházásért felelős miniszteri biztos. Az eredeti tervekben 2004 májusa szerepelt, ez az időpont októberre módosult. Az elmúlt hónapokban áttervezték az épületeket, hogy azok a lehető legtöbb funkcióra alkalmasak legyenek. A Modern Magyar Művészetek Múzeumában (4M) megnövelték a kiállítótereket, az alsó szinten kávéházat és könyvesboltot alakítanak ki. A Nemzeti Koncertterem előcsarnoka nagyobb lesz, és egy mozgólépcső is helyet kap. Hámori Tamás elmondta: a beruházás költsége a 31,5 milliárdos költségvetési keretben marad.

Ugrás vissza Ugrás vissza...