Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót

Cikk:

A tudomány és a technika jelenlegi állásának megfelelő legnagyobb biztonság adott a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolóban - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a létesítmény átadásán, Bátaapátiban.

- Az MTA tudósai nagy erőkkel vettek részt abban, hogy megtaláljuk azt a helyszínt, ahonnan radioaktív anyag semmilyen körülmények között nem kerülhet ki - mondta a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékainak helyet adó tároló felszíni létesítményeinek avatásán Pálinkás József.

Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. igazgatója elmondta: a létesítmény október második felében már kész háromezer hordónyi kis és közepes aktivitású hulladékot fogadni Paksról. Ezeket a felszín alatti tároló megépítéséig, várhatóan 2010-ig a tároló felszíni, technológiai épületében helyezik el.

Paksról steril hordókat vesznek át. A hulladék egy tehergépkocsival Bonyhád mellett elhaladva érkezik Bátaapátiba. A hordókat szúrópróbaszerűen Pakson és a helyszínen is ellenőrzik.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke rámutatott: maga az idekerülő radioaktív hulladék viszonylag alacsony sugárzású. A jármű vastag fémfala elnyeli a hulladék sugárzását, másrészt baleset esetén sem kerülhet ki radioaktív anyag a teherautóból.

Ugrás vissza Ugrás vissza...