Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az életminőséget javítaná a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia

Létrehozva: 2005. október 4.
Módosítás: 2005. október 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Elkészült a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia, amelyet a kormány szeptember 28-i ülésén el is fogadott. Kolber István miniszter szerint a stratégia elsődleges célja javítani a turizmus közvetlen és közvetett szereplőinek életminőségén.

A kormány szeptember 28-án elfogadta a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát (NTS), amely a turizmus és a vele összefüggő más szakmai területek kapcsolódó problémáit vázolja fel, és kormányzati ciklusokon átívelve jelöli ki az ágazat fejlesztési irányait. A stratégia elfogadását széles körű szakmai egyeztetés előzte meg, alkotói a Magyar Turizmus Rt. stratégiai munkacsoportja.
A turizmusfejlesztési koncepcióban a turizmus végre nem csak egy ágazatként jelenik meg, a dokumentum az idegenforgalom a gazdaság egészére gyakorolt hatását vizsgálja - mondta Kolber István tárca néküli miniszter a stratégia ismertetésekor kedden a parlamentben.
Az NTS fő célja az életminőség javítása, ezért a turizmusnak egyaránt hozzá kell járulnia az ország lakói, a turizmusban tevékenykedők, valamint a hozzánk látogatók életminőségének javításához. A stratégia 2005-2013 közötti időszakra szól, így alapjául szolgálhat a 2007-2013 között végrehajtandó Nemzeti fejlesztési terv turisztikával kapcsolatos részeinek - közölte Kolber István. Kiemelte, a honi turizmus három fő irányba sorolható be, ezek az egészségturizmus, az örökségturizmus, valamint a konferenciaturizmus.
Öt sarokkőre épült a stratégia
A Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia öt pillérre épül. Az első pillér a versenyképesség és a fenntartható fejlesztés, a dokumentum ezen része a turizmus nem gazdasági hatásainak optimalizálásával is foglalkozik. A második fejezet azt vizsgálja, hogy Magyarország milyen vonzerőkkel és termékekkel rendezkezik, amelyek megfelelően hirdetve idecsábíthatják a turistákat. A stratégia földrajzi alapon meghatározza az egymáshoz kapcsolódó, együttesen megjelenített kínálattal rendelkező hazai turisztikai célterületeket, amelyek turizmussal összefüggő fejlesztési és marketing feladati egységesen kezelendőek.
A harmadik és a negyedik pillér az infrastruktúra és a humánerőforrás fejlesztésével foglalkozik. Az ötödik az irányítás és a fejlesztés intézményrendszerével, a turizmus ösztönzőrendszerével és a különböző célterületek, valamint az intézményrendszer közötti partnerségi viszonyok kialakításának lehetőségével.
Magántőkére és uniós forrásokra alapoznak
A Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia elsősorban a magántőkére és az uniós forrásokra épít, ezek teszik ki a források nyolcvan százalékát. Arra nem tért ki a miniszter, hogy mekkora összeggel számolnak pontosan. A stratégia megvalósítását az NTS Monitoring Bizottság végzi, amelynek elnöke a Magyar Turisztikai Hivatal vezet, az operatív feladatokat a stratégiát készítő munkacsoport látja el.
Ugrás vissza Ugrás vissza...