Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változatos a nyári táborkínálat

Létrehozva: 2005. június 21.
Módosítás: 2005. június 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Ezerötszáz országos és helyi táborról nyújt információt a Zöld Pont Vakációs Szolgálat adatbázisa. A szülők idén 20-25 és 200 ezer forintos szakmai, sport-, kaland- és speciális táborok közül válogathatnak, melyeket összesen 152 millió forinttal támogat a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram.
Az egész ország területén mintegy 250 témakörbe tartozó 1500 tábor alapvető információi és elérhetősége található meg az idén tizedik éve működő Zöld Pont Egyesület vakációs adatbázisában. Az érdeklődők a szolgálat honlapján, e-mailben vagy telefonon férhetnek hozzá az adatbázishoz.
Az elmúlt tizenöt évben jelentősen megváltoztak a táborozási, nyaralási szokások - mondta el Cziráki Péter , a Zöld Pont Egyesület elnöke. A rendszerváltozás után felbomlottak a hagyományos üdültető szolgálatok és azok a szervezetek, amelyek szabadidős foglalkozásokat hirdettek. Megváltozott a munkahelyi üdültetések rendszere is, az új jövedelmi viszonyok között pedig egyre kevesebb szülő engedhette meg magának, hogy otthon maradjon gyermekével a nyári vakáció alatt. A 90-es évek közepére ezért jelentősen megugrott azoknak a száma, akik valamilyen tábort szerveztek gyermekek, fiatalok részére, 1998-ban több mint 8000 tábort rögzített a Zöld Pont adatbázisában. A mennyiségi növekedés a szakemberek szerint annak eredménye volt, hogy a táboroztatást nem szabályozták, így bárki bármilyen körülmények között rendezhetett nyári tábort.
Cziráki Péter szerint a minőségbiztosítási rendszer hiánya ellenére az elmúlt néhány évben letisztult a táboroztatás rendszere: kihullottak az alkalmi vállalkozók. Jelenleg 250 témakörben mintegy 1500 tábor közül válogathatnak a Zöld Pont adatbázisban kereső érdeklődők.
Döm-dö-döm tábor, lovásíjász harcos tábor
A bentlakásos táborok (azaz amelyek a napi foglalkozások mellett szállást és napi háromszori étkezést is biztosítanak) egy hétre elosztott költsége átlagosan 20-25 ezer forint. A speciális táborokért 50-70 ezer forintot kell fizetni, de akad olyan külföldi, angol nyelvű tábor, amely 200 ezer forintba kerül.
A tábori kínálatban népszerűek a szaktáborok, ezen belül a legkeresettebbek a nyelvi és a számítástechnikai oktatást nyújtó foglalkozások. Cziráki Péter szerint ígéretes, hogy a hagyományos szaktáborok programja egyre többször egészül ki valamilyen sportrendezvénnyel, mozgással, testneveléssel. A második legnépszerűbb vakációs programnak a speciális sporttáborok számítanak, de egyre többen keresik a kalandtáborokat is. Folyamatosan jelen vannak a kézművestáborok és a kulturális (színjátszó, irodalmi) foglalkozások. Az idei különlegességek között szerepel például kacskaringótábor, döm-dö-döm tábor, gondolkodásfejlesztő tábor, aikidotábor, madárvonulás-kutató és gyűrűző tábor, tolkientábor, strandfocitábor vagy lovásíjász harcos tábor.
152 millió forint állami támogatás
A nyaraláshoz a hátrányos helyzetben lévő családok közvetlenül nem, csak az alacsonyabb táborozási költségeken keresztül kapnak támogatást. Az ország különböző pontjain megrendezett szakmai és szórakoztató táborokat összesen több mint 152 millió forinttal támogatja a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram. Tóth László ifjúsági ügyekért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint a hét régióban kiírt pályázatokra 1791 szervezet, alapítvány, vállalkozás jelentkezett, melyek közül 1338 pályázat volt érvényes. A beérkezett igény meghaladta a 600 millió forintot. Az alapprogram keretében 40 millió 258 195 forint jutott országos jelentőségű táborozási programokra és 112 millió 645 ezer forint regionális táborok támogatására - mondta el Tóth László. Ezzel mintegy 600 tábor és 35 ezer gyermek táboroztatási költségeihez járul hozzá az alapprogram.
A korábbiakhoz képest kedvezőbb helyzetet eredményez, hogy a táborszervezők nem utólag, hanem előfinanszírozásként és egy összegben kapják meg a pályázók a támogatást, és hogy az internetes pályázati rendszer eredményeként felgyorsult a pályázatkezelés folyamata. A minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg a nyertes pályázók értesítése zajlik. Szintén egyszerűsíti a táboroztatók feladatait a 2003 őszén elfogadott kormányrendelet, mely szerint a nonprofit szálláshely-szolgáltatók is adhatnak számlát a szolgáltatásokról.
Gyermekprogramok az országos és a helyi fesztiválokon
Az ifjúsági tárca emellett külön pályázat keretében támogatja a kistelepüléseken létrejövő közösségi terek programjait. Ditzendy Károly Arisztid ifjúsági főosztályvezető-helyettes elmondta, az ifjúsági programok jelentős részét a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram keretében támogatják, mivel ennek kuratóriumában a kormányzati szakemberek mellett maguk a civil szervezetek is jelen vannak. A források elosztásánál kiemelt szempont, hogy a támogatott foglalkozások ne egyszerű gyermekmegőrzést nyújtsanak, hanem valódi "értékteremtő" gyerektáborok legyenek: élményt nyújtsanak a részvevők számára.
A minisztérium hatáskörében maradt az országos és helyi fesztiválok támogatása, melyek során idén azok élveztek előnyt, akik külön programmal várják a fiatalokat és a gyerekeket. Falunapok, kisebb helyi események is juthattak ilyen formában támogatáshoz, amennyiben kimondottan ifjúsági programot - drogmegelőzés, helyi ifjúsági alkotókörök, csoportok bemutatkozása - is szerveznek.
Ingyenes tábor fogyatékkal élő gyerekek részére
Ezer hátrányos helyzetű, köztük több száz halmozottan fogyatékos gyermek táboroztatását támogatja az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium. A tíz szakmai szervezet (a minisztérium által felkért fogyatékos, illetve hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek) által kiválasztott gyermekek a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban szüleikkel, szakpedagógusokkal és orvosi felügyelet mellett vehetnek részt a táborokban. Az esélyegyenlőségi tábort 40 millió forinttal támogatja a szaktárca.
Az 1996. szeptember 1-jétől közhasznú társaságként működő zánkai ifjúsági centrum 1975 óta közel két millió vendéget fogadott. A minisztérium 2005-ben 333 millió forinttal járul hozzá a központ működési költségeihez, ez teszi lehetővé, hogy a gyermekes családok, gyermekcsoportok a piacinál kedvezőbb árakon vegyék igénybe a szolgáltatásokat. A fogyatékkal élő gyermekek táborozását segíti, hogy a Balaton partján Zánkánal működtetnek egyedül speciális vízbeemelő készüléket, és hogy a vízpartot főút, illetve vasúti átjáró keresztezése nélkül közelíthetik meg a gyerekek - mondta el a miniszteri biztos.
Ugrás vissza Ugrás vissza...