Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egységesítik a hivatali nyomtatványokat

Létrehozva: 2008. szeptember 23.
Módosítás: 2008. szeptember 23.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A magyar államigazgatás több mint ezerféle nyomtatványt használ különböző kérelmekhez és más állampolgári ügyekhez. A nyomtatványokat a tárcák jövő márciusig egységes, elektronikus formára alakítják, ahol erre nincs pénz, ott a feladatot a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala átvállalja - jelentette be Baja Ferenc kormánybiztos.

A kormány döntött a közigazgatásban használt nyomtatványok egységesítését és elektronikus kitölthetőségét célzó intézkedésekről. Az elmúlt fél évben a minisztériumok lajstromba vették a náluk használatos nyomtatványokat. Kiderült, hogy a magyar államigazgatás több mint ezerféle nyomtatványt használ különböző kérelmekhez és más ügyletekhez. A nyomtatványok nem egységesek, mert az egyes intézmények a saját szempontjaik szerint alakították ki őket, ez pedig terhet jelent az állampolgároknak - mondta Baja Ferenc.

Ezen kívül a sokféle nyomtatvány a háttérintézményeknél sokféle adatbázist és sokféle hibalehetőséget is jelent. A kabinet ezért döntött arról, hogy a tárcák összegyűjtik, majd egy szabvány és egy szoftverrendszer segítségével egységes formátumúra alakítják nyomtatványaikat. A nyomtatvány-beküldő rendszer korábban az eBev (elektronikus adóbevallás) honlapján futott, ezt egy kis átalakítással most az egész államigazgatás számára használhatóvá teszik.

A pénzhiány nem jelenthet akadályt, mert ha egy tárca nem tud forrásokat biztosítani a feladatra, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala átvállalja a munkát. Jövő március után a nyomtatványok elérhetők lesznek a tárcák saját honlapjain és a Kormányzati Portálon. Amelyik nyomtatvány nem szerepel a központi rendszerben, azt a szervezetek nem használhatják és az állampolgárnak nem lesz kötelező kitölteni - mondta Baja Ferenc.

Az autósok ingyenesen használhatják az M6-os új szakaszát

A 3,5 tonna össztömeg alatti gépjárművek ingyenesen használhatják az M6-os autópálya M0-ás csomópontját az Érdi-tetővel összekötő, 8,3 kilométeres szakaszát - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A szaktárca rendelete a Magyar Közlönyben olvasható.

A szóvivő szerint az autópálya ingyenessége könnyebbséget jelent a sűrűn lakott településeknek, és jelentősen tehermentesíti a környék alacsonyabb rendű útjait.

Elmondta: a módosítás elhanyagolható mértékű bevételkiesést jelent az útpénztárnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok, akik eddig vásároltak autópályamatricát, azok a jövőben is vásárlók maradnak.

Budai Bernadett a Megyeri híd átadással összefüggésben utalt arra, hogy egyes településeknél forgalomnövekedés várható, a kormány célja azonban az, hogy az ott élők érdekei is érvényesüljenek.

Egyeztettek az érintett településekkel

Hozzátette: miután a közlekedési miniszter lefolytatta az egyeztetést az érintett településekkel, a kabinet múlt hét szerdán döntött azokról az intézkedésekről, amelyekkel mérsékelhető a forgalomnövekedés.

Felgyorsítják az aquincumi híd 10-es és 11-es főút közötti levezető szakaszának az előkészítését, valamint a Zsámbéki-medence településeit elkerülő út előkészítő munkálatait.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Budakalász és Pomáz önkormányzatával megállapodást köt arról, hogy a forgalomnövekedés mérséklése érdekében milyen közúti beavatkozásokra van szükség. Előkészítik a két települést érintő elkerülő út építését. Szentendre és Szigetmonostor között  a közúti híd helyett egy kisebb híd épül a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Szigetmonostor fejlesztési támogatást kap infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására.

A Megyeri híd forgalomba helyezése után fél évvel forgalomszámlálást fognak végezni, amelynek alapján kisebb beruházások még lehetségesek a főváros területén is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...