Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre a nyugdíj melletti munkavégzés után járulékot kell fizetni

Cikk:

Január 1-jétől a nyugellátás melletti munkavégzés után járulékot kell fizetni - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára az ágazati érdekegyeztető tanács ülésén.
Forgó Györgyné elmondta: a befizetett járulék növeli majd a nyugdíjat. A tervezet szerint 2008-tól a korkedvezményes nyugdíj mellett nem lehet majd munkát vállalni. A nagyon alacsony nyugdíjak mellett is lesz azonban lehetőség munkavégzésre, de a munkáért kapott javadalmazás nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegét - tette hozzá.
A nyugdíjrendszer változásait tartalmazó törvénytervezettel a kormány célja, hogy csökkentsék az öregségi nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulás idejét - mondta el. A szakállamtitkár megjegyezte: ma a nyugdíjba vonulók 94 százaléka választja a korkedvezményes nyugdíjat.
A módosítás szerint 2009-től az előrehozott nyugdíjat a nők 59 évesen választhatják, a férfiak pedig csak 60 évesen. 2012-től azonban egységesen 60 év lesz a korkedvezményes nyugdíj választhatóságának korhatára a tervek szerint.
Ugrás vissza Ugrás vissza...