Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Megszűnik a 13. havi nyugdíj

Létrehozva: 2009. február 17.
Módosítás: 2009. február 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az idén nyugdíjba menők már nem kapnak 13. havi nyugdíjat, 2010-től elindul az állampolgárokhoz kerülő összes szociális támogatást nyilvántartó szociális számla, 2016-tól pedig fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár - mondta el Szűcs Erika szociális miniszter kedden.

Gyakorlatilag megszűnik a 13. havi nyugdíj, a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapják meg ezt a juttatást - közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kedden, ahol a kabinet szociális és nyugdíjrendszert érintő terveiről számolt be.

A kormány komoly beavatkozást tervez a nyugdíjrendszerben, hogy a ma nyugdíjasai egy elhúzódó válság miatt se kerüljenek nehezebb helyzetbe, illetve, hogy a jövő nyugdíjasai számára fenntartható nyugdíjrendszer jöjjön létre. Ezért változnának meg a svájci indexálás arányai (jelenleg az éves nyugdíjemelést 50 százalékban a fogyasztói árak, 50 százalékban a nettó átlagkereset növekedése határozza meg), ezért építik be a 13. havi nyugdíjat a mai nyugdíjakba, és emelkedne 2016-tól fokozatosan a nyugdíjkorhatár - mondta a szakminiszter.

 A 13. havi nyugdíj intézménye gyakorlatilag megszűnik, de azok a nyugdíjasok, akik kapták ezt a juttatást, viszik magukkal, havi nyugdíjukba egy tizenketted része beépül. A 2009-ben nyugdíjba vonulók azonban már nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a jelenlegi nyugdíjasok közül pedig csak a 62 éven felüliek számíthatnak a maximum 80 ezer forint értékű 13. havi nyugdíj beépítésére.

A szociális rendszer átalakításának célja a foglalkoztatás bővítése és a legális foglalkoztatás ösztönzése - fogalmazott Szűcs Erika. A rászorultsági ellátásokat nem kívánják alapvetően szűkíteni, a javasolt változtatások a rendszer átláthatóságát szolgálják.

Közös adatbázisba kerülnek a szociális támogatások

A szakminiszter szerint ténylegesen 2010-től működhetne a szociális számla, ekkor kezdődhet az államkincstár és az egészségbiztosítás kifizetéseinek, 2011-ben pedig az önkormányzatok által folyósított rászorultsági alapú ellátások kifizetéseinek nyilvántartása. A szociális számla segítségével nyomon következő lesz, hogy egy-egy magyar állampolgárhoz milyen nagyságrendű szociális támogatás kerül, ezzel célzottabbá tehető a rendszer.

A családi pótlékot továbbra is mindenki megkapja, a juttatást azonban az adórendszerhez illesztik, így célzottabbá tehető ez a támogatási forma. A szaktárca olyan törvénymódosítást is kezdeményez, amellyel lehetővé válik, hogy a gyermek 14 éves koráig a családi pótlék 50 százaléka átalakulhat természetbeni juttatássá, ha a "család nem funkcionál megfelelően". A gyermekek 14-18 éves kora között képzési támogatássá alakul a családi pótlék. A gyed esetében egy szabály változik, eszerint az igénybevételéhez szükséges biztosítotti jogviszony 12 hónapra nő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...